Megkezdődött az irgalmasság évének programsorozata Nyíregyházán

2016. január 5. kedd 14:30

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akolitusai és hitoktatói családjaikkal együtt vettek részt január 3-án, az irgalmasság szentévére meghirdetett programsorozat első alkalmán Nyíregyházán, az Isteni Irgalmasság-templomban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az imádságos találkozó délután 3 órakor, az irgalmasság órájában szentségimádással, elmélkedéssel kezdődött, ezután Felföldi László, az egyházmegye általános püspöki helynöke tartott előadást, majd Palánki Ferenc megyéspüspök szentmisét mutatott be.

Felföldi László plébános, Ferenc pápa Misericordiae vultus (Az irgalmasság arca) kezdetű, a szentévet meghirdető bullájában megfogalmazott tételekről, azok gyakorlati vonatkozásairól elmélkedett, kiemelte az egyházban szolgáló munkatársakra vonatkozó részeket. A püspöki helynök hangsúlyozta az öröm jelenlétének szükségességét életünkben. Rámutatott: a Szentírás példabeszédeiben Isten mindig úgy jelenik meg, mint akit öröm tölt el, főként akkor, amikor megbocsátást gyakorol.


Isten irgalmas szeretete az életünk során láthatóvá és tapinthatóvá is válik. A szeretet nem egy elvont kifejezés – fogalmazott Felföldi László –, hanem a mindennapi tettekben mutatkozik meg, amely által az ember boldog és örömmel teli életet él. Tanításunk akkor hiteles, ha ezt a tapintható szeretetet mutatja be, nem pedig elvont fogalmakról szól.


Palánki Ferenc püspök Isten irgalmas szeretetének felismeréséről, megéléséről tanított a szentmise homíliájában.

Ha az Isten lényegi tulajdonságában elmélyülünk, az Atya irgalmas szeretetével, jóságával találkozunk, mert Ő maga a szeretet – hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette: Az Isten láthatatlan, de rá kell csodálkoznunk arra, hogy az egész üdvösségtörténet folyamán megmutatta az Ő szeretetét. „Amit ugyanis tudni lehet Istenről, az nyilvánvaló előttük, mert Isten kinyilvánította nekik. Hiszen az, ami láthatatlan benne: örök ereje és istensége, a világ teremtése óta alkotásai alapján értelemmel felismerhető” (Róm 1,19–20). A létezés harmóniáját, az Istennel való szeretetkapcsolatunkat a bűn elrontotta, de az Isten végtelen irgalmával megmenti az embert. Ezt az irgalmas szeretetet a megtestesült Ige, Jézus Krisztus nyilatkoztatta ki.


A püspök utalt Jézus példabeszédeire is, amelyek az Isten irántunk való végtelen szeretetét mutatják be. Kiemelte: Istennek minden egyes bárány végtelen értékű, ezt tanította Jézus a jó pásztor példabeszédében. A tékozló fiú története pedig a tékozló atya története is lehet, mert az atya eltékozolja mindenét: a szeretetét, a pénzét, vagyonát a bűnökkel küszködő fiaira. Az atya magához öleli a tékozló fiát, örömében lakomát rendez, de hogy miként folytatódik a történet, azt nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy az idősebbik testvér részt vesz-e ezen a lakomán.

Ha megvizsgáljuk ezt a példabeszédet, egészen közel juthatunk Isten szívéhez, és azt is megismerhetjük, hogy mit kell tennünk az életünk során, hogyan kell élnünk. A történet befejezetlennek tűnik, talán azért, mert ez akár a mi történetünk is lehet, hiszen bármelyik szereplővel azonosíthatjuk magunkat, mert sokszor mi vagyunk a tékozló fiúk, akik megtérünk, visszatérünk, és olykor az idősebb testvér szerepét is megéljük, amikor megítéljük, elítéljük embertársainkat. A mi életünk sem lezárt történet – mutatott rá Palánki Ferenc. Rajtunk múlik, hogyan folytatódik és fejeződik be, felfogjuk-e végre Isten irgalmas jóságát, és mint ahogy Ferenc pápa is tanította, „engedjük-e, hogy átöleljen bennünket Isten jósága”.

Ha felfogjuk Isten irgalmát, mi is elkezdünk irgalmazni egymásnak, és rajtunk keresztül is elkezdődik a földön a jóság. Az irgalmasság évében sok kegyelemi ajándékot kapunk, hogy átgondolva az üdvösségtörténet nagy eseményeit rádöbbenjünk arra: az Isten végtelenül szeret bennünket, irgalmas jóságával fölemel, segít, hogy a mi életünk is üdvösségtörténet legyen – hangsúlyozta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke.

A tematikus programsorozat találkozóit minden hónap első vasárnapján tartják majd a nyíregyházi templomban. Legközelebb, február 7-én az egyházmegye egyházközségeiben szolgáló képviselő-testületi tagokat várják.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Sajtóirodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00