Megkezdődött Hosszúmezőn a IV. Máramarosszigeti Szent István Napok rendezvénysorozata

Külhoni – 2017. augusztus 16., szerda | 14:26

Augusztus 15-én búcsúi szentmise keretében nyitották meg a Szent István-napokat a Máramaros megyei Hosszúmezőn. A környék több településéről is érkeztek résztvevők az ünnepségsorozat nyitómiséjére, melynek szónoka Griz László újmisés volt.

Prédikációjában Griz László Szűz Mária és Szent István követésére buzdított, akik Krisztusban találták meg családjuk és népük életének értelmét. „Szűz Mária nagysága nem csak abban rejlik, hogy ő általa Isten emberré lett – fogalmazott az újmisés. – Ha csak megszüli Jézust, és ezzel hivalkodik, akkor nem biztos, hogy ma őt ünnepelnénk. Szűz Mária nagysága egyszerűségében is rejlik: nem követel magának elismerést vagy hódolatot. Mária egyszerűsége még a reformátor Luther Mártont is dicséretre ragadtatja: Isten anyjának tiszta a lelke, hiszen a bőség közepette sem ragaszkodik javaihoz, nem keresi a saját érdekét, hanem megőrzi lelki tisztaságát a szeretetben és Isten dicséretében. Szűz Máriának mindene megvolt, mert Krisztust hordozta nemcsak méhében, hanem a szívében is. Igaz, hogy azt a szívet fájdalom is átjárta, mert Krisztus még az édesanyjának sem ígérte meg, hogy aki őt követi, nem fog szenvedni. Azt viszont megígérte Krisztus, hogy aki mindvégig kitart mellette, az majd megkapja az örök hervadhatatlan koszorút. ”

Griz László azt is kiemelte, hogy Máriához hasonlóan Szent István király is Krisztusban találta meg családja és népe életének értelmét, tőle kapta az erőt, hogy országát szilárd alapra építse. Szent István hite a józanság lelkéből táplálkozott: példája ma is arra int, hogy szívvel és értelemmel, bölcsen és nagylelkűen fáradozzunk egymás javáért, testvéri szeretettel.

Reszler Mihály máramarosi főesperes a szentmise végén hivatalosan is megnyitotta a IV. Máramarosszigeti Szent István Napokat. Beszédében az ünnepi programsorozat céljára hívta fel a figyelmet: a magyar nemzeti identitás megerősítése a szórványban. Reszler Mihály azt is hangsúlyozta, hogy senkinek sem szabad szégyellnie magyarságát, mivel ezzel nem bántanak senkit. „Saját kulturális adottságainkon keresztül igyekezzen mindenki megmaradni magyarnak a szórványban, ahol sokkal nehezebb, mint a tömbben” – emlékeztetett Reszler Mihály.

A máramarosszigeti Szent István-napok vasárnap, augusztus 20-án ünnepi szentmisével zárul.

Forrás és fotó: Máramarosi Hírmondó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria