Lelkigyakorlatot tart Péliföldszentkereszten a Szalézi Család

Megszentelt élet – 2019. április 24., szerda | 12:48

Április 22-én, húsvéthétfőn délután kezdődött a szalézi szerzetesek hagyományos lelkigyakorlata, amelyre idén a Don Bosco szerzetesnővéreket és a szalézi munkatársakat is meghívták.

A húsvét utáni lelki visszavonulásra nemcsak a szalézi szerzetesek kaptak meghívást, hanem a Szalézi Család tagjai is – a tizennyolc szalézi szerzetes mellett így idén a Segítő Szűz Mária Leányai két tagja és nyolc szalézi munkatárs is részt vesz a lelkigyakorlaton.

Ábrahám Béla tartományfőnök Tadeusz Rozmus régiófelelőst kérte fel a lelkigyakorlat megtartására, aki most végzi vizitációját a tartományban. A római elöljáró örömmel elvállalta, és fő témának az életszentséget jelölte meg, hivatkozva Ferenc pápa meghívására, melyet a Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdításában mutat be, valamint a rendfőnök, Don Ángel Fernández Artime strennájára (karácsonyi, illetve újévi ajándék, ajándékkönyv – a szerk.), mely a „szalézi ízt” adja hozzá az elmélkedésekhez. Rozmus atyát az első napokban máshová szólították hivatalos elfoglaltságai, de kedden este már ő is csatlakozott a lelkigyakorlatos csoporthoz. Addig az aktuális elmélkedéseit lefordították magyarra, és a rendtársak olvasták fel.

A lelkigyakorlat napjai egységesen a laudesszel, a reggeli imával kezdődnek, majd a csendes reggeli után az első elmélkedéssel folytatódnak. Rozmus atya angol nyelven tart előadást, aminek megértését tolmácsolással segítik, de az elhangzott anyagot lefordítva, írott formában is kézhez kapják a résztvevők.

Mindennap a déli órákban van szentmise, amit mindig más-más szerzetes pap mutat be, a szentbeszédet pedig a lelkigyakorlat vezetője mondja.

Délutánonként naponta változó közösségi imával folytatják a napot a résztvevők, így a hét folyamán többször is elimádkozzák együtt a rózsafüzért, illetve lesz Via Lucis (fény, öröm útja) és szentségimádás is.

A délutánok következő pontja a második elmélkedés, majd következik a közösen elmondott vesperás, a napot pedig kompletóriummal és a hagyományos szalézi „jó éjszakát” elmélkedéssel zárják.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria