Megkezdték a szatmárnémeti székesegyház felújítását

2018. október 20., szombat | 15:02

Megkezdték a szatmárnémeti Urunk mennybemenetele-székesegyház restaurálását, hamarosan láthatók lesznek az első változások, beavatkozások Szatmárnémeti egyik legfontosabb épületén.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, egy, a 2014–2020 Regionális Operatív Programba illeszkedő európai uniós pályázatnak köszönhetően a következő években megújul a szatmárnémeti római katolikus székesegyház. Az épület külső-belső felújításon esik át: cserélik a tetőt, felújítják a homlokzatot, restaurálják a művészeti kő- és fémelemeket, vitráliákat, a templomtérben a nedves és cement alapú vakolatot eltávolítják, a falat fél évig szellőztetik és salétromtalanítják, a padlót a szentély kivételével mindenhol cserélik, a fűtésrendszert korszerűsítik. A székesegyház udvarán új hőközpontot és mosdóhelyiséget alakítanak ki, az épületek környezetét pedig rendezik, megfelelő növényzetet telepítenek.

Október negyedik hetében megkezdik a külső vakolat leverését és a kripta felújítását, hamarosan pedig a belső vakolat eltávolítását. A szatmárnémeti székesegyház felújítását a terv szerint 2020 augusztusáig kell befejezni. A megújuló templommal Szatmárnémeti teljes közössége gazdagabb lesz, hiszen a város központjának legfontosabb épülete válik szebbé.

A pályázatot úgy készítették elő és a munkákat úgy tervezik, hogy a székesegyházban a felújítás alatt is zavartalan rendben folyhassanak a szentmisék. Amennyiben a szentmisék rendje mégis változik, a híveket időben, a szentmisék végén elhangzó hirdetésekben értesítik.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő