Megkezdték a szatmárnémeti székesegyház felújítását

2018. október 20. szombat 15:02

Megkezdték a szatmárnémeti Urunk mennybemenetele-székesegyház restaurálását, hamarosan láthatók lesznek az első változások, beavatkozások Szatmárnémeti egyik legfontosabb épületén.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, egy, a 2014–2020 Regionális Operatív Programba illeszkedő európai uniós pályázatnak köszönhetően a következő években megújul a szatmárnémeti római katolikus székesegyház. Az épület külső-belső felújításon esik át: cserélik a tetőt, felújítják a homlokzatot, restaurálják a művészeti kő- és fémelemeket, vitráliákat, a templomtérben a nedves és cement alapú vakolatot eltávolítják, a falat fél évig szellőztetik és salétromtalanítják, a padlót a szentély kivételével mindenhol cserélik, a fűtésrendszert korszerűsítik. A székesegyház udvarán új hőközpontot és mosdóhelyiséget alakítanak ki, az épületek környezetét pedig rendezik, megfelelő növényzetet telepítenek.

Október negyedik hetében megkezdik a külső vakolat leverését és a kripta felújítását, hamarosan pedig a belső vakolat eltávolítását. A szatmárnémeti székesegyház felújítását a terv szerint 2020 augusztusáig kell befejezni. A megújuló templommal Szatmárnémeti teljes közössége gazdagabb lesz, hiszen a város központjának legfontosabb épülete válik szebbé.

A pályázatot úgy készítették elő és a munkákat úgy tervezik, hogy a székesegyházban a felújítás alatt is zavartalan rendben folyhassanak a szentmisék. Amennyiben a szentmisék rendje mégis változik, a híveket időben, a szentmisék végén elhangzó hirdetésekben értesítik.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő