Megnyílt a Völgységi Múzeum új állandó kiállítása

2017. május 15. hétfő 09:02

Május 11-én adták át a bonyhádi Völgységi Múzeum új állandó kiállítását, ami bemutatja többek között a Tolna megyei település 2015-ben feltárt gótikus plébániatemplomát is.

A tárlatot a Kubinyi Ágoston Program 26 millió forintos támogatásával valósította meg a közgyűjtemény. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján rámutatott: a kormány fontosnak tartja, hogy a magyarság legszebb, legtanulságosabb emlékeit a múzeumok bemutassák, ezért a Kubinyi-program keretében több mint 500 millió forintot fordít a múzeumi tárlatok megújítására.

A bonyhádi múzeumban az előző állandó kiállítást 1987-ben rendezték, s „bár a múlt nem változik, az igények igen” – tette hozzá a helyettes államtitkár. – Az interaktív eszközök érdekesebbé és informatívabbá teszik a tárlatot. Emellett új kutatási eredményeket is bemutatnak – így például a bonyhádi gótikus templom történetét.

A Ház és ember a Völgységben című kiállítás a völgységi emberek életmódját mutatja be enteriőrökön keresztül – mondta el Szőts Zoltán, a múzeum igazgatója. Az intézmény tíz teremben, több mint ezer tárgy, fotó, makett segítségével ad ízelítőt a térség történetéből az 1200-as évektől a 20. századig életmód-, ipar- és technikatörténeti, valamint néprajzi témájú összeállításokkal.

A székelyek, felvidéki magyarok és a németség hagyományai mellett felidézik az Apponyi család történetét, valamint a zománcipar, a kovácsműhelyek világát és az 1950-es évek tárgyi kultúráját. Az 1956-ról szóló tárlóban látható a forradalom bonyhádi hősének, a tizenhat éves vájártanuló Szakács Jenőnek átlőtt személyi igazolványa, ami a haláláról tanúskodik.

A látogatók 3D-s filmeken ismerhetik meg a Völgység középkori várainak rekonstrukcióit. A bonyhádi gótikus templomot makett, a templom szentélyét nagy méretű molinó mutatja be. Készült egy makett a lengyeli Apponyi-kastélyról, illetve a jellegzetes német fachwerk házakról is.

A kiállítás június közepéig ingyen látogatható.

A „Völgység fővárosának” is nevezett Bonyhád középkori gótikus plébániatemplomának maradványait 2015. október elején a település belvárosát elkerülő, a 6-os főúttal összekötő út építése közben tárták fel. A templomot a török lerombolta, majd a rommezőt nem sokkal később a nyári zivatarok során a hegyről lezúduló vastag lösziszap réteg fedte el. Így a templomrom az 1560 körüli pusztulás állapotában, mégis szinte érintetlenül maradt fenn.

Forrás: Eletestudomany.hu

Forrás: MTI

Fotó: Eletestudomany.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre.

07:01
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap