Megnyílt a Katedrális étterem a szegedi dómnál

2017. március 20. hétfő 10:04

Március 15-én megnyílt a szegedi dóm lépcsősora alatt kialakított Katedrális étterem.

Az, hogy vendéglátóhely nyílik a dóm lépcsősora alatt, nem új hír, hiszen már a fogadalmi templom rekonstrukciójának kezdetekor szerepelt a koncepcióban, bár azt két éve még nem lehetett tudni, hogy büfé, fogadó vagy épp étterem kap helyet. Március 15-én azonban megnyílt a Katedrális; a naponta tíztől tízig nyitva tartó étterem délben és esténként más ételkínálattal és gyerekmenüvel is várja a vendégeket, a kisebbeket pedig külön gyereksarokkal várják. Természetesen teraszt is nyit majd az étterem, amelyet a Dömötör-torony árnyékában szeretnének kialakítani.

Kiss Edit enteriőrtervező letisztult szín- és formavilága fogadja a Katedrális étterembe belépőket, és minden kiegészítőn – legyen az étlap, tányéralátét vagy épp a padlószőnyeg – a Fogadalmi templom tervrajza köszön vissza. Az étterem szakmai vezetője Dallos Ferenc, aki tavaly novemberben a Dining Guide portálnak azt nyilatkozta, hogy mediterrán jellegű étteremben gondolkodnak, ahol természetesen nemcsak a spanyol, az olasz vagy épp a horvát konyha fogásait kínálják, hanem egy kis leképezése lesz a teljes déli, délvidéki gasztronómiának. Az egyházmegye éttermének vezetésére Zsurka Pétert kérték fel, aki a Szegedma.hu portálnak elmondta, komoly kihívásnak tekintette a megkeresést, az étlap összeállításán is hónapokat dolgoztak. „Dallos Ferenccel együtt gondoltuk ki, hogy mivel is várjuk a vendégeket. Nagyon sok elvárásnak kell megfelelni, hiszen a szegedieknek, a turistáknak és zarándokoknak egyaránt olyan kínálatot kell felmutatnunk, amelyből tudnak választani, ráadásul a korosztály is igen széles, akik ide betérnek. Az idősebb korosztályt egy mediterrán, olaszos étlappal nem biztos, hogy meg tudjuk ragadni, így vannak magyaros, hagyományos ételeink is” – fejtette ki.

Aki ebédelni tér be a Katedrálisba, három leves közül választhat jelenleg, majd hatféle saláta sorakozik az étlapon. Gondolva azokra, akik csak épp valami könnyedebbre vágynak, leves-saláta, illetve leves-szendvics variációk is megtalálhatók a kínálatban. Ezenfelül „zarándokmenü” fantázianévvel kétfogásos napi menü vagy magyaros ajánlat közül lehet választani. Kétféle tenger gyümölcseit és grillételt kínál a Katedrális, illetve tésztaételeket, valamint tízféle pizzát a desszertek mellett. Vacsoraidőben más étlapot kapnak a vendégek, amely bővebb, Berze Dániel konyhafőnök ajánlatán túl itt is találunk pizzát és tésztát, továbbá halakat és steaket is. „A célunk az volt, hogy egyedit nyújtsunk a meglévő szegedi kínálathoz képest, továbbá a környezethez, azaz a dómhoz méltó szolgáltatást” – összegzett Zsurka Péter.

Igaz, még csak most nyitottak, de ahogy az üzletvezető elmondta, sokan azért tértek be hozzájuk a nyitás után nem sokkal, hogy megnézzék, milyen is a hely. Akadt, aki kifejtette, hogy nem érti, vajon miért nyílt étterem a Fogadalmi templom lépcsői alatt, de ahogy Zsurka Péter rámutatott, aki nyugat-európai országokban jár, láthatja, hogy ez egy jól működő koncepció, ott teljesen természetes, hogy egy város központjában lévő katedrálisnál vendéglátóegység működik, amely mintegy a kultúra része.

„Prémium-alapanyagokkal dolgozunk, és ma már kevés olyan étterem van, amely egy helyről vásárol mindent, hiszen igazodnunk kell a szezonális kínálathoz is. Például a salátát és sajtot a környékből szerezzük be, míg a tengeri halat Olaszországból és Szlovéniából hozatjuk” – mondta el az üzletvezető. Hozzátette, a Katedrális étlapja gyakran fog változni, a magyaros ajánlatok esetében például szinte határtalanok a lehetőségek a konyha sokszínűsége miatt, de a szezonalitást is tükrözni fogja a kínálat, ahogy érnek be a zöldségek, ahhoz is igazodnak. „Ez a hely, már csak helyi adottságait figyelembe véve is sikerre van ítélve, ha ez párosul a megfelelő minőséggel, szervizzel és szolgáltatással. Bízom benne, hogy a munkánk meg fogja hozni a gyümölcsét, azt tapasztalom ugyanis, hogy van igény a jó ételekre. Ha jó ételről beszélek, nem kell nagy dolgokra gondolni, a lényeg, hogy a legegyszerűbbet is próbáljuk meg a legnagyobb alázattal, a legjobban elkészíteni és odaadni a vendégeknek” – fogalmazott Zsurka Péter. Hangsúlyozta, varázslásra nincs szükség a konyhában, a műhelytitok annyi, hogy nagyon jó minőségű áruval tud dolgozni a tapasztalt séf.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök
palyazatot-irt-ki-tanszekvezetoi-poziciora-ppke-hittudomanyi-kara
Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök