Megnyitotta kapuit a pozsonyi magyar katolikusok közösségi háza

2018. október 11. csütörtök 15:34

Magyarok Nagyasszonya ünnepének előestéjén, október 7-én megnyitotta kapuit a pozsonyi magyar katolikusok közösségi háza. A Pozsony belvárosában álló egyházi ingatlanban kialakított helyiségekben tartják ezentúl összejöveteleiket a magyar katolikus közösség hitéleti, ifjúsági és családcsoportjai.

 

„Magyar népünk évszázadokon át kiemelkedő volt a Mária-tiszteletben. Őseink sorába állva szeretnénk az egyik legszebb ünnepünk, Magyarok Nagyasszonya főünnepének vigíliáján az új közösségi ház kertjében kialakított Mária-barlangnál közös imával kérni az Isten áldását azon helyiségekre, amelyekben rendszeresen találkoznak majd a pozsonyi magyar katolikusok, és főként azokra az emberekre, akik ehhez a közösséghez tartoznak” – mondta Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora a házavató ünnepségen.

Három helyiség és a hozzá tartozó udvar képezi a hívek új találkozóhelyét, amelyet az Egyház tulajdonában lévő ingatlanban alakítottak ki Pozsony belvárosában, a Ferienčík utca 7. alatt. A cél a közösség megújítása és megerősítése, a ház csupán eszköze, helye azoknak a jó kezdeményezéseknek, korábban megszületett jó ötleteknek, amelyek megvalósításra várnak. „Ez most már csak rajtunk múlik, akik ma alkotjuk a katolikus hívek közösségét, és hajlandók is vagyunk tenni érte” – emelte ki Molnár Tamás atya.

Az áldás és a közös ima után a hívek megtekintették a szépen berendezett, felújított helyiségeket, amelyek alkalmasak kisebb és nagyobb csoportos foglalkozásokra. A legkisebbekre is gondoltak a gyereksarok kialakításával, a könyvtár pedig elmélyült olvasásra vagy csendes beszélgetésekre várja az ide betérőket. A faliújságon napi bontásban találhatók a programok, illetve a közösség legfrissebb hírei. Tamás atya megköszönte, hogy az elmúlt években a magyar nagykövetség befogadta a pozsonyi magyar katolikus közösség tagjait, falai között működtették a Korona társalgót.

Egyúttal köszönetet mondott a munkáért, amely most már az egyházi ingatlanban folytatódhat. „Stanislav Zvolenský érsek atya ismeri a magyar katolikusok aktivitásait, s azt, hogy milyen sok különböző csoport működik a közösségen belül. Helyigényünket jogosnak ítélte, és rendelkezésünkre bocsátotta ezeket a helyiségeket. A bérleti díjat is átvállalta, nekünk csak a rezsiköltségeket kell fedeznünk. Ez nagyon nagy segítség, köszönet érte” – fogalmazott a lelkipásztor.

S hogy milyen közösségi életre ad lehetőséget a ház? Itt tartják majd a hitélettel kapcsolatos összejöveteleket, az elsőáldozásra, a bérmálkozásra való felkészülést és az óvodások hittanóráit. Az új magyar közösségi házban otthonra találnak a cserkészek, szerdánként az ifjúsági szentmise után a magyar egyetemisták, a házaspárok párkapcsolati műhelye, illetve a különböző imacsoportok.

Forrás: Haják Szabó Mária/ma7.sk

Fotó: Vician András

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetes-vilaghoz-erdo-peter-ii-vatikani-zsinatot-lezaro-paparol-vi-palrol
Küldetés a világhoz – Erdő Péter a II. vatikáni zsinatot lezáró pápáról, VI. Pálról

Ferenc pápa a fiatalokról szóló szinódus idején, október 14-én szentté avatta elődjét, VI. Pált, aki 1963 és 1978 között volt Szent Péter utóda. Erdő Péter bíboros-prímást arra kértük, hogy ismertesse meg olvasóinkkal a II. vatikáni zsinatot lezáró pápa életét és működését.

2018. október 14. vasárnap
elso-szuletesnapjat-unnepelte-rakoskerti-szent-xxiii-janos-kapolna
Első születésnapját ünnepelte a rákoskerti Szent XXIII. János-kápolna

Névadója ünnepét követően, október 13-án emlékeztek meg a budapest-rákoskerti Szent XXIII. János-kápolna megáldásának első évfordulójáról. Az ünnepi szentmisét Michael August Blume érsek, Magyarország apostoli nunciusa mutatta be.

2018. október 14. vasárnap