Megrongálták a szentföldi Bét Dzsemal szalézi rendházhoz tartozó temetőt

2016. január 13. szerda 18:22

Vandálok törtek be a szentföldi Bét Dzsemal szalézi rendháztól ötszáz méterre található temetőbe, ahol szétzúztak és felborítottak több keresztet. Az esetért senki sem vállalt felelősséget – jelentette január 9-én a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus sajtóirodája.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ilario Martinelli, a Bét Dzsemal szalézi ház igazgatója a CMC televíziónak elmondta, karácsony előtt két nappal vették észre, hogy a temetőben hat keresztet ledöntöttek, illetve eltörtek, de az ünnepek miatt csak most hozták nyilvánosságra az esetet.

Nem ez az első alkalom, hogy hasonló vandalizmust követtek itt el. Az első eset 1981. szeptember 27-én történt, amikor ismeretlen tettesek több mint harminc fakeresztet törtek össze és gyújtottak fel ugyanebben a régi temetőben. Kilenc évvel ezelőtt bombát helyeztek el a közelben, 2014 márciusában pedig a vandálok célpontja a Deir Rafat kolostor volt Bét Semes közelében, ahol a Palesztinai Miasszonyunk-szentély található. Akkor héber nyelven istenkáromló szöveget írtak az apácakolostor falára.

El tudják képzelni, hogy mit érzünk. Imádkozunk Istenhez. Nem ártottunk senkinek. Nem ezt érdemeltük. A halottaink nem ezt érdemelték – mondta Antonio Scudu szalézi atya, korábbi igazgató.

Az elmúlt néhány napban történt események után minden, amit tenni akarunk, az, hogy imára hívjuk az embereket. Mondjanak el egy imát a megbékélésért és a megbocsátásért, ahogy a szentektől tanultuk, akiknek helyeit őrizzük: István első vértanútól és Tiszteletreméltó Simone Srugi szalézitól.

A szaléziak 125 éves jelenlétük alatt, amióta Bét Dzsemalban vannak, sok különböző szolgáltatást ajánlottak fel a közösségnek. Jó szomszédi viszonyokat ápolnak és néhány év óta újra felfedezték az izraeliekkel való találkozás különleges karizmáját. Minden szombaton több száz ember megy a kolostorhoz, zsidók és szélsőséges ortodoxok is, hogy megcsodálják a festményeket és a mozaikokat és ellátogassanak a templomba, ahol Szent István diakónus sírját megtalálták.

Ilario Martinelli szalézi igazgató meg akarja őrizni ezt a békés egymás mellett élést, amely az évek során növekedett és virágzott.

Kapcsolatunk Izraellel nem csak ideiglenes: általában azok, akik eljönnek, hogy meglátogassanak bennünket, visszatérnek, és mindig úgy beszélnek erről a helyről, mint a béke szigetéről. Azért jönnek ide, hogy mély lélegzetet vegyenek, hogy tartsanak egy kis szünetet, nyugalomban és mély örömben – mondja a szalézi igazgató.

A Jeruzsálemi Latin Patriarchátus közleményében elítélte a temető megszentségtelenítését, kérte a rendőrséget és az illetékes izraeli hatóságokat, hogy minél gyorsabban derítsenek fényt az esetre. A közlemény szerint a jeruzsálemi pátriárka reméli, több erőfeszítést fognak tenni, hogy az ország minden lakóját megtanítsák a kölcsönös tiszteletre, annak ellenére, hogy különböző vallási háttérrel rendelkeznek.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Szaléziak.hu; Biblewalks.com; En.lpj.org; www.donbosco-torino.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

2017. március 24. péntek
szent-benedek-unnepe-pannonhalman-76678
Szent Benedek ünnepe Pannonhalmán

Március 21-én szentmisével és két kiállítás megnyitásával ünnepelte Pannonhalmán a bencés család a nyugati közösségi szerzetesség alapítója, Szent Benedek ünnepét.

2017. március 24. péntek