Megújították a határon átnyúló görögkatolikus felsőoktatási megállapodást

Hazai – 2015. május 22., péntek | 14:20

Május 19-én a felvidéki Eperjesen megújították a város görögkatolikus teológiai kara és a nyíregyházi Szent Atanáz-főiskola által korábban kötött együttműködési megállapodást – tájékoztat a Hajdúdorogi Metropólia.


Az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológiai Kara és a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola 2010-ben együttműködési megállapodást kötött oktatási és kutatási projektek támogatására.

Az újabb öt évre szóló együttműködési megállapodást Peter Sturák dékán és Véghseő Tamás rektor írták alá. A találkozás során kifejezték azt a reményüket, hogy az együttműködés eredményeként tovább élénkülhetnek a kárpáti régió két meghatározó görögkatolikus felsőoktatási intézménye közötti kapcsolatok.

A Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola 1995. május 26-ától a római Pápai Keleti Intézet (Pontificio Istituto Orientale) afilliált, 2006. április 6. óta pedig aggregált intézete, vagyis 1995-ben az egyetemi szintű képzés első, 2006-ban pedig a második fokára lépett. Tehát azok a hallgatók, akik mindenben eleget tesznek a képzés kötelezettségeinek, az első képzési ciklus végén a római anyaintézet által kibocsátott baccalaureatus fokozatú diplomát kapják meg. A főiskola Nyíregyháza legelső felsőfokú oktatási intézménye, 1950 óta működik.

Fotó: Görögkatolikus.hu

Magyar Kurír