Megújul Mindszenty bíboros keresztelési temploma

Hazai – 2014. augusztus 25., hétfő | 15:12

A Vas megyei Csehimindszenten látta meg a napvilágot Mindszenty József. A falu most szeretné felújítani azt a templomot, ahol a bíborost megkeresztelték. Déri Péter plébános számolt be a munkálatokról a Martinus.hu-nak.

Csehimindszent története, amint azt írások is alátámasztják, a XII. századig megy vissza, ekkor kezdték el építeni a falu központjában a templomot, amit azóta többször bővítettek és átalakítottak. 1330 körül a szentély meghosszabbításával megnagyobbították, majd 1773–1774-ben megépítették a ma is látható sekrestyét, kórust és a harangtornyot. A legutóbbi nagyobb átalakítás 1927 és 1930 között volt, amikor egy méterrel kimélyítették az épületet. 1978-ban feltárták a középkori ablakokat és a déli kaput, valamint renoválták az egész templomot. Az elmúlt évtizedekben azonban nagyon leromlott az épület állaga, felvizesedett és pereg a vakolat, ami újabb felújítást tesz szükségessé.

Sokan érkeznek  Mindszenty bíboros szülőfalujába, hogy megnézzék szülőházát, valamint keresztelési és újmisés templomát, ahol méltó körülmények között szeretnének imádkozni és szentmisén részt venni. A leromlott állagú és dohos templomban ez az utóbbi években már nem volt lehetséges.

Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1892. március 29-én látta meg a napvilágot Csehimindszenten. Szülei még ezen a napon meg is kereszteltették a falu templomában. 1915 júniusában az újmisés Mindszenty (Pehm) József szintén a csehimindszenti plébániatemplomban mutatta be első szentmiséjét.

A templom jelenlegi állapota

Több sikertelen pályázatot követően most elindulhatott a felújítás, az állam 106 millió forinttal támogatta a munkálatokat. Ebből az összegből a templom mind kívülről, mind belülről teljes egészében megújul: restaurálják a régi főoltárt, a Mária-oltárt és a szószéket, új padok, szembemiséző oltár, ambó és gyóntatószék készül, valamint teljesen megújul a sekrestye bútorzata is. A középkori eredetű falakra úgynevezett kanálhátas módszerrel viszik fel az új vakolatot. Az 1927-ben kihordott egyméteres szint helyére statikai okokból közel 40 centiméter vissza lesz töltve, így újra kell alapozni az egész templombelsőt.

A felújítás látványterve

A templom mellett kialakítanak egy keresztutat, amelynek felső részén Krisztus szenvedéstörténetét ábrázolják, az egyes stációk alján pedig Mindszenty bíboros megpróbáltatásait idézik fel a hercegprímás visszaemlékezései, továbbá XII. Piusz és II. János Pál pápa, valamint neves személyiségek megnyilvánulásai alapján. Parkosítják a hatalmas templomteret, és parkolókat  alakítanak ki. Mind a templom, mind a keresztút díszkivilágítást kap. A munkálatokat ez év végéig be kell fejeznie a kivitelezőnek.


Az állami támogatás nem fedezi a felújítás teljes költségét, ezért a plébánia örömmel veszi a támogatásokat, amelyeket a Bíboros Szülőfalujának Templomáért Alapítvány 11747075—20009018 számú számlaszámára lehet utalni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria