Megújult a gyulafehérvári székesegyház kereszthajója és rózsaablaka

Külhoni – 2016. február 2., kedd | 14:32

2015-ben Gyulafehérváron számos felújítási munkálatot végeztek az erdélyi magyar nyelvterület legrégebbi székesegyházában, amelyeknek köszönhetően megújult a főtemplom kereszthajója és rózsaablaka.

A rózsaablak felújítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1,5 millió forinttal támogatta. Az itt elvégzett munka legfontosabb célja az üvegmezők állapotának megóvása, élettartamuk meghosszabbítása és esztétikai értékük megőrzése volt. A pályázat keretében nyert támogatásból az üvegfelületek restaurálását Gonzales Gábor, a Glass-go Művészeti Bt. üvegrestaurátora végezte.

A művészettörténeti szempontból is jelentős rózsaablak festett üvegei a 20. század első felében Róth Miksa híres műhelyében készültek, az ablak fémkeretén 1927-es felirat olvasható. Az üvegek az utóbbi egy évszázad során komoly károsodásokat szenvedtek, restaurálásukra mind ez idáig nem kerülhetett sor. A munkálatok során konzerválási műveleteket is végeztek.

Az üvegmezők restaurálására a déli kereszthajó homlokzatának külső és belső felújítása is lehetőséget adott. Ez utóbbi munkálatok az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett támogatás által váltak lehetővé. A kőrestaurálást a Renome-R művészeti Bt., Asztalos György és Lovas Dániel kőrestaurátorok, illetve Szitás Attila kőfaragó végezték.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria