Megújult a vámosgyörki kántorház

2018. június 22. péntek 12:00

A Heves megyei Vámosgyörk római katolikus plébániája 24,5 millió forintos pályázati támogatással modern közösségi épületet varázsolt a leromlott állapotú kántorházból.

A felújításra szoruló épület a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásából újult meg.

Az egykor patinás kántorlakás településképi megjelenését állították helyre és energetikailag korszerűsítették az épületet az elnyert összegből. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat, az ereszdeszkázatot és a bádogozásokat; teljes mértékben megújult a tetőszerkezet is. A lábazat, a homlokzat és a padlásfödém hőszigetelést kapott. Az épület körüli járda felbontása után új térburkolatot alakítottak ki. Az energetikai korszerűsítés jegyében modernizálták a fűtési és elektromosrendszert. A melegvízellátást vákumcsöves napkollektoros rendszer biztosítja, ami átmeneti időszakban fűtésrásegítésre is alkalmas. Fűtési szezonban a fűtési energiát kondenzációs gázkazán állítja elő, és a padlóba épített meleg vizes fűtési rendszeren keresztül történik a fűtés. Az épület elektromos igényét napelemes technológia szolgálja ki, a megtermelt villamos energiát teljes egészében felhasználják.

A felújított közösségi ház az egyházi és iskolai programok mellett települési rendezvények befogadására is alkalmassá vált.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-falaidra-jeruzsalem-oroket-allitottam-szent-anyos-puspok-unnepe-tihanyban
„Falaidra Jeruzsálem, őröket állítottam…” – Szent Ányos püspök ünnepe Tihanyban

A Tihanyi Bencés Apátság társvédőszentjére, Szent Ányos püspökre emlékeztek ünnepének előestéjén, november 16-án a tihanyi bencések és az egyházközség hívei barátaikkal és vendégeikkel – pannonhalmi, győri és bakonybéli szerzetestestvéreikkel; csornai premontreiekkel és zirci ciszterciekkel, egyházmegyés paptestvérekkel, a veszprémi szeminárium elöljáróival és növendékeivel és a bencés öregdiákokkal.

16:02
emlekules-arpad-hazi-szent-margit-tiszteletere-budapesten
Emlékülés Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Budapesten

Árpád-házi Szent Margit szentté avatásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi emlékülést szervezett a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony-plébánia november 17-én Budapesten, a margitszigeti Danubius Grand Hotelben.

13:15