Megújult a vámosgyörki kántorház

2018. június 22. péntek 12:00

A Heves megyei Vámosgyörk római katolikus plébániája 24,5 millió forintos pályázati támogatással modern közösségi épületet varázsolt a leromlott állapotú kántorházból.

A felújításra szoruló épület a Vidékfejlesztési Program pályázati forrásából újult meg.

Az egykor patinás kántorlakás településképi megjelenését állították helyre és energetikailag korszerűsítették az épületet az elnyert összegből. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat, az ereszdeszkázatot és a bádogozásokat; teljes mértékben megújult a tetőszerkezet is. A lábazat, a homlokzat és a padlásfödém hőszigetelést kapott. Az épület körüli járda felbontása után új térburkolatot alakítottak ki. Az energetikai korszerűsítés jegyében modernizálták a fűtési és elektromosrendszert. A melegvízellátást vákumcsöves napkollektoros rendszer biztosítja, ami átmeneti időszakban fűtésrásegítésre is alkalmas. Fűtési szezonban a fűtési energiát kondenzációs gázkazán állítja elő, és a padlóba épített meleg vizes fűtési rendszeren keresztül történik a fűtés. Az épület elektromos igényét napelemes technológia szolgálja ki, a megtermelt villamos energiát teljes egészében felhasználják.

A felújított közösségi ház az egyházi és iskolai programok mellett települési rendezvények befogadására is alkalmassá vált.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett zárónapjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

20:48
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

19:20