Megújult a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskola

2019. március 23., szombat | 12:30

Márfi Gyula veszprémi érsek március 21-én ünnepélyes keretek között áldotta meg a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskolát, melynek épületét felújították és bővítették az elmúlt időszakban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Halmay György intézményvezető az ünnepség kezdetén köszöntőjében kiemelte, hogy az 1949-es államosítás óta a legnagyobb beruházást hajtották végre az épületben, a munkálatok több mint 500 négyzetmétert érintettek. Megújult a könyvtár, több tanterem, új közösségi teret és több új mosdót alakítottak ki. Az iskola padlásterében konyhát és étkezőt létesítettek, valamint megújulhatott két udvarrész. Az igazgató elmondta, hogy az épület vízszigetelést kapott, nyílászárókat cseréltek és szigetelték a födémet, továbbá új kazánt építettek be. A beruházás során felújították az épület homlokzatát, amelynek díszítőelemeit restaurátorok javították ki vagy gyártották újra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében ismertette, hogy a magyar kormány támogatásával az elmúlt években számos egyházi iskola felújítását támogatták a Veszprémi Főegyházmegyében. Egyben bejelentette, hogy a következő időszakban 1,4 milliárd forintból újulnak meg a főegyházmegye területén működő óvodák.

Az államtitkár hangsúlyozta, Magyarországon a kereszténység érték; a kereszténység a magyar állam megmaradását jelentette ezeréves történetében, manapság kultúra- és viselkedésteremtő erővel bír, értékeinek közvetítésében fontos szerep hárul az egyházi iskolákra.

Márfi Gyula veszprémi érsek beszédében köszönetét fejezte ki a kormánynak, amiért támogatásával hozzájárult ahhoz, hogy a főegyházmegye egyházi intézményeiben tanuló diákok jó körülmények között gyarapíthatják tudásukat.

Rövid vetített képes visszaemlékezés után a megjelentek megtekintették a megújult iskolát, majd az új ebédlőben a főpásztor megáldotta az épületet, Isten áldását kérve a munkálatokban részt vevőkre, az itt tanulókra és dolgozókra egyaránt.

A megnyitóünnepségen szavalattal, énekkel és harangjátékkal közreműködtek a Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskola diákjai.

* * *

A látványos külső megújulás mellett az iskolaépületen belül is történtek fontos változások: vizesblokkokat újítottak fel és alakítottak ki, könyvtárat, számítástechnikai termet hoztak létre. A D szárnyban egy teljesen új lépcsőházat építettek ki, ehhez kapcsolódóan karbantartó műhelyt, személyzeti öltözőket, mosdókat alakítottak ki.

Beépítették a keresztszárny tetőterét: a munkálatok során le kellett bontani a régi tetőszerkezetet, a meglévő fafödém fölé egy új gerendás-béléstestes födémet, valamint egy acél tartóelemekkel megerősített tetőszerkezetet illesztettek. Ebben a tetőtérben helyezték el az iskola étkezdéjét a melegítőkonyhával együtt, illetve személyfelvonót és ételliftet is felvezettek a tetőtérbe.

A belső udvarban focipálya, streetball kosárlabdapálya, beszélgetősarok létesült megfelelő burkolattal.

A Szilágyi Erzsébet Keresztény Iskola épülete 400 millió forintos kiemelt kormányzati támogatásból, valamint a Veszprémi Főegyházmegye további 100 millió forintos hozzájárulásával újult meg.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle