Megválasztották a Nemzetközi Ministránsszövetség új elnökségét Pozsonyban

2019. április 11., csütörtök | 18:58

A Nemzetközi Ministránsszövetség (Coetus Internationalis Ministrantium; CIM) április 2. és 4. között elnökséget választó közgyűlést tartott Pozsonyban. Csiszár Klára pasztorálteológust, a CIM búcsúzó alelnökét kérdeztük a tanácskozáson született döntésekről és a szövetség terveiről.

– Milyen időközönként tart a CIM közgyűlést?

– Évente, két éves közgyűlés között pedig a szövetség elnöksége találkozik és dolgozik az éppen aktuális feladatok megoldásán. Négyévente kerül sor elnökséget választó közgyűlésre.

– Milyen döntések születtek a mostani megbeszélésen?

– A gyűlésnek – sok más napirendi pontja mellett – két rendkívül fontos témája és feladata volt. Az egyik ilyen, a 2018-as Nemzetközi Római Ministránszarándoklat kiértékelése volt, a másik pedig az új elnökség megválasztása.

A szövetség tagjai legutóbb, 2013-ban, Budapesten, négy évre választottak elnökséget, mely a 2018-as nemzetközi ministránszarándoklatra való tekintettel kiterjesztett mandátummal működött hat évig, azaz 2019-ig, azért, hogy a legutóbbi zarándoklat előkészítése és szervezése zavartalanul folyhasson. A 2013-ban választott elnökség így kétszer, 2015-ben és 2018-ban szervezett Rómába nemzetközi ministránszarándoklatot, összesen mintegy 100 ezer ministránsnak, akik közül háromezren magyar ajkúak voltak; nem csak Magyarországról, de az egész Kárpát-medencéből vettek részt fiatalok a programokon. Az elnökség tagjai tehát most Pozsonyban hatéves munkájukról adtak számot, melyet a közgyűlés nagy elégedettséggel és köszönettel fogadott.

A közgyűlés hosszas mérlegelés után döntött a következő Nemzetközi Római Ministránszarándoklat évéről. A döntés értelmében legközelebb 2023-ban zarándokolhatnak majd a ministránsok közösen Rómába. Döntés született a következő éves közgyűlés helyszínéről és időpontjáról is. Erre Luxemburgban kerül majd sor, 2020. március 2. és 5. között. Ugyanakkor új elnökséget is választott a közgyűlés.

– Kik az új elnökségi tagok, illetve a segítők?

– Az új elnökség összetétele a következő: a püspök elnök Jean-Claude Hollerich SJ, Luxemburg érseke, a COMECE elnöke; az alelnök Vakon Zsolt nagyváradi püspöki titkár; a titkár Alexander Bothe (Düsseldorf, Németország); a kincstárnok Tanja Konsbrück (Luxemburg); ülnökök: Josip Ivešić (Eszék, Horvátország) és Luis Leal (Lisszabon, Portugália). Az elnök személyes asszisztense „magyar ügyekben” Mitrovics Zsolt székesfehérvári diakónus.

Tiszteletbeli CIM tag címet szavazott meg a közgyűlés Német László SVD nagybecskereki püspöknek, aki 2010-től idáig vezette a szövetséget, és ez idő alatt két római ministránszarándoklatot szervezett, valamint nagy meglepetésemre nekem, mert 2008 óta voltam az elnökség tagja, 2013 óta annak alelnöke, és ez idő alatt három római ministránszarándoklatot szerveztem.

2008-ban, az akkor ötvennyolc éves szövetség történetében én lettem az első kelet-európai, valamint az első nő is az elnökség tagjai között; most én vagyok az első nő a CIM tiszteletbeli tagjai között. Ezt a „történelmi vívmányt” azért is tartom fontosnak elmondani, hogy picit rácáfoljak azokra, akik szeretik azt hangoztatni, hogy Kelet-Közép-Európában a nők „labdába sem rúgnak” az Egyházban és mellőzve vannak.

– Miért fontos, hogy magyar papok, világiak is segítik a CIM munkáját?

– A CIM keretében évek óta három hivatalos nyelvcsoport működik: a német és a francia nyelv mellé 2011-ben a magyar nyelvet is felvették a szövetség hivatalos nyelveinek sorába. Vakon Zsolt atya alelnökké választásával úgy tűnik, megvan az a kontinuitás, ami biztosíthatja továbbra is a magyar nyelv hivatalos nyelvként történő használatát a CIM-ben.

Természetesen ennek számos előnye van: minden hivatalos dokumentum három nyelven megy ki a tagokhoz; a közgyűléseken a szimultán fordítás három nyelven biztosított; a római ministránszarándoklaton a magyar nyelv ugyanolyan fontos szerepet kap a pápai audiencián és a ministránsok programjain, mint a német vagy a francia. Ez tehát azt jelenti, hogy sokkal jobban be is tudnak kapcsolódni a szövetség munkájába a magyar referensek, anélkül, hogy idegen nyelvet beszélnének, és mindez gazdagítja a referensek tapasztalatait a világegyházról. Ugyanakkor ez gazdagítja a szövetség munkáját is. Enélkül nagyon egyoldalú lenne, csak Nyugat-Európa valóságát mutatná fel a szövetség munkája. Így kerek Európa egyháza, a maga sokszínűségében.

Azt el kell mondani, hogy a CIM történetében most volt jelen közgyűlésen a legtöbb magyar nyelvű referens: tizenkilenc Kárpát-medencei egyházmegyét és egy püspöki konferenciát képviselt huszonöt magyar vagy magyarul beszélő, szavazati joggal rendelkező ministránsreferens vagy önkéntes munkatárs. Összesen egyébként negyvenegy szavazati joggal rendelkező résztvevője volt az idei közgyűlésnek.

– Milyen terveik vannak a közeljövőre?

– Az új elnökség át kell, hogy vegye a mindennapi teendőket: honlapkezelés, levelezések, stb. Be kell induljon az elnökség munkája. Ez bizonyára több hónapig, akár egy évig is eltarthat, hiszen minden elnökségi tag önkéntesként dolgozik, sok más tennivaló mellett vállalja ezt a szolgálatot.

Szó volt arról is, hogy a szövetség szeretne a ministránsszolgálat kapcsán valamiképpen megjelenni a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, 2022-ben pedig az Ifjúsági Világtalálkozón, Lisszabonban is. Lassan el kell kezdeni majd szervezni a 2023-as Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot is. Nagy vonalakban ezek azok a feladatok, amelyek megvalósításával a közgyűlés megbízta az új elnökséget.

Fotó: CIM; Vatican News

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle