Metropóliai fenntartásba kerül át a Szent Lukács Szeretetszolgálat

2018. december 4. kedd 14:22

November 29-én rendezték meg Máriapócson a Szent Lukács-napi ünnepséget, melyen a szeretetszolgálat több száz dolgozója vett részt. Az évértékelő szakmai napon bejelentették az intézményhálózatot érintő változásokat.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A rendezvényt Kocsis Fülöp érsek-metropolita nyitotta meg, aki elmondta, a szeretetszolgálat azért tud sokaknak segíteni, mert Krisztus erejét, együttérző szeretetét akarja közvetíteni. Az evangéliumi történetben a tizenkét éve beteg asszony Jézus ruhájának szegélyét érintette, és meggyógyult. Fontos, hogy valamennyien Jézus Krisztus köntösévé váljunk.

A metropolita köszönetét fejezte ki azért, hogy olyan munkatársai vannak, akik szeretettel teszik a dolgukat, majd arra buzdította a jelenlévőket, hogy soha ne fáradjanak bele a szeretetcselekedetekbe. Ugyanakkor bejelentette, hogy a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat működésében változás következik be: a hierarchák tanácsa döntésének értelmében 2019. január 1-jétől a nyíregyházi gyermekvédelmi központ, a nyírvasvári és nyírkarászi idősek otthona, valamint a hodászi Sója Miklós Szociális Intézmény és Családok Átmeneti Otthona a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába kerül. Ezzel a lépéssel a szeretetszolgálat metropóliai intézménnyé válik, tehát magasabb szintre emelkedik: már nem a Hajdúdorogi Főegyházmegye égisze alá fog tartozni, hanem országos szervezet lesz.


Tóth Rita igazgatóhelyettes beszámolt a 2018. évi eseményekről. Elmondta, hogy tartalmas, mozgalmas év áll a Szent Lukács Szeretetszolgálat mögött. Ismertette a működtetéssel kapcsolatos feladatokat, a szakmai tevékenységet, a megvalósult fejlesztéseket, majd bemutatta a Karitatív Iroda működését.

„Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak annak építői” – ezzel az idézettel kezdte beszámolóját Simon Mihály, a Hajdúsági Gyermekvédelmi Központ vezetője. Fotók segítségével bemutatta azt a munkát, melynek eredményeként a gyermekvédelmi központ tíz lakásotthonából hét megújulhatott. Szántóné Alföldi Szilvia az anyák és gyermekük együttes elhelyezését biztosító lakásotthont mutatta be.


A Szent Lukács Korai Fejlesztő Központot Horváth Zsolt neonatológus mutatta be. Felidézte családi indíttatásból fakadó elköteleződését, és ismertette a koraszülöttek számát, helyzetét, lehetőségeit. Több százra tehető azon hat év alatti gyerekek száma, akik nem részesülnek intézményes ellátásban, ebből háromszáz ellátását vállalná az Egyház a jövőre induló fejlesztő központ révén.

Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök a karácsonyi készületről szólt, majd a Lautitia Gyermekkórus műsora következett. Nemes József karnagy beszélt az együttműködésről a Hajdúsági Gyermekvédelmi Központ lakásotthonaiban élő gyermekek és a kórustagok között, akik „örökbe fogadták” a lakásotthonos gyerekek kéréseit, és teljesítették őket.


A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója, Ungvári Sándor úgy fogalmazott, hogy az elért eredmények nem a mieink, hanem Istenéi. Elmondta, hogy ő mindig bízott abban, hogy az Úr ad feladatot, erőt, az elvégzendő munkához pedig megfelelő embereket, munkatársakat. Fontos bízni, és remélni a jót. Végezetül megköszönte valamennyi dolgozónak az egész éves munkáját, és áldott készületet kívánt.


Az ünnepség befejezéseként sor került az elismerések átadására. A Szent Lukács-díjat ebben idén Ősz Tibor atya kapta, aki a szeretetszolgálat lelki igazgatójaként éveken át számos lelki program, lelkigyakorlat, zarándoklat szervezésével gondoskodott a munkatársak lelki fejlődéséről, megújulásáról. Ungvári Sándor igazgató részére pedig elismerő oklevelet adományozott a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház és a Nyíregyházi Egyházmegye, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat alapításától kezdve a görögkatolikus szociális ellátórendszer kiépítésében és működtetésében végzett odaadó, lelkiismeretes munkájáért.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök