Miért öltek meg két papot a Közép-afrikai Köztársaságban?

2018. november 20., kedd | 19:52

Az UPC lázadószervezet tagjai november 15-én rátámadtak a Közép-afrikai Köztársaságban fekvő Alindao városának katedrálisára és egy közeli menekülttáborra. A támadásban negyvenkét ember vesztette életét, köztük Mingala plébánosa, Celestine Ngoumbango és Blaise Mada, az egyházmegye helynöke.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Közép-afrikai Köztársaság fővárosától, Banguitól mintegy háromszáz kilométerre keletre fekvő városban történt támadást a Szövetség a Békéért a Közép-afrikai Köztársaságban (UPC) nevű szervezetnek tulajdonítják. Az UPC a korábbi muszlim lázadószervezet, a Seleka egyik frakciója volt.

Az Alindaóval szomszédos délkeleti egyházmegye, Bangassou püspöke, Juan Josè Aguirre Munos a Fides hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadással a fegyveresek bosszút álltak a szervezet egy nigériai zsoldosának meggyilkolása miatt, amit a keresztény Anti-Balaka szervezet követett el. Ali Darassa tábornok katonái megtámadták, kifosztották és felgyújtották a menekülttábort, nőket, gyermekeket gyilkoltak meg – nyilatkozta a püspök, aki tájékoztatott arról is, hogy a katolikus misszió már 26 ezer menekültet fogadott be. „Felgyújtották a székesegyházat, és megöltek két papot, aztán beengedtek egy csapat fiatal muszlimot, akik kifosztották a püspöki székházat, felgyújtották a plébániát és a karitászközpontot. Csak a falak maradtak meg” – mutatta be a helyzetet.

Vasárnap az egyházmegyei alkalmazottak életben maradt tagjait repülővel evakuálták Alindaóból Banguiba „Csak Cyr-Nestor Yapaupa püspök és három pap maradt ott. Beszéltem velük, nagyon megviselték őket az események, de volt erejük ahhoz, hogy eltemessék a két papot és a menekülttáborban meggyilkolt negyven embert” – mondta Aguirra püspök.

A főpásztor megerősítette hírt, hogy az ENSZ közép-afrikai missziója, a MINUSCA kék sisakosai nem avatkoztak be, nem védték meg a lakosságot, hanem visszavonultak a szállásukra. Ennek az a magyarázata, hogy a MINUSCA mauritániai kontingense volt jelen, és a mauritániai, egyiptomi és pakisztáni kontingens az ENSZ-szel való megállapodás értelmében csak akkor avatkozik be, ha közvetlenül őket éri támadás. Más kontingensek, így a ruandai, támadás esetén közbelép a lakosság védelmében.

Juan Josè Aguirre tájékoztatott arról is, hogy az UPC külföldi zsoldosokból áll, és öt éve tartja megszállás alatt a Közép-afrikai Köztársaság néhány területét. A lázadószervezetet, melyet a környező afrikai országokból irányítanak, néhány Öböl menti állam pénzeli. A lázadók Csád felől lépnek be az országba az Egyesült Államok által Szaúd-Arábiának eladott fegyverekkel. Úgy akarják megosztani az országot, hogy ellenségeskedést szítanak muszlimok és nem muszlimok között. „Vannak országok – nem afrikai országok –, amelyek arra akarják használni a Közép-afrikai Köztársaságot, hogy eljussanak a Kongói Demokratikus Köztársaságba és a kontinens többi részére, amihez a radikális iszlámot használják fel” – fejtette ki Bangassou püspöke, véleménye szerint mi áll az alindaói mészárlás hátterében.

Ferenc pápa 2015. november 29-én Banguiban, az évek óta polgárháborútól szenvedő Közép-afrikai Köztársaság fővárosában nyitotta meg az irgalmasság szentévének első szent kapuját, majd ünnepi szentmisét mutatott be a főváros székesegyházában. A Szentatya a következő szavakkal fordult a hívekhez: „Ma Bangui a világ lelki fővárosává vált. Az irgalmasság szentéve korábban kezdődik ezen a földön, mely sok éve szenved a háborútól, a gyűlölettől, a megértés és a béke hiányától. És ezen a szenvedő földön most ott áll minden olyan ország, mely a háború keresztjét hordozza. Bangui az Atya irgalmasságáért való ima lelki fővárosává vált. Mindnyájan kérjünk békét, irgalmasságot, kiengesztelődést, megbocsátást és szeretetet. Banguiért, a Közép-afrikai Köztársaságért, az egész világért és a háborútól szenvedő országokért kérjük a békét! Mindnyájan együtt kérjünk szeretetet és békét. Mindnyájan együtt! Doyé Siriri! [szango nyelven: szeretet és béke].”

Forrás: Avvenire, Fides

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle