Milliárdos házaspár menti a menekülteket a Földközi-tengeren

Kitekintő – 2015. május 21., csütörtök | 20:08

Egy katolikus milliárdos házaspár a Földközi-tengeren átkelni próbáló menekültek megsegítésére fordítja vagyona jelentős hányadát; 2014 óta több ezer migráns életét mentették meg – tájékoztat a The Guardian, a CNN és számos más hírportál.


                                       KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A magánkézben lévő, de professzionális Migrant Offshore Aid Station (MOAS) tavaly kezdte meg működését. Az egyik indítólökést az adta, amikor a Máltán élő amerikai Christopher Catrambone és olasz felesége, Regina a Földközi-tengeren hajózva egy kabátot vett észre a vízben, majd közölték velük: valószínűleg egy vízbe fúlt menekülté volt, aki Európába igyekezett a biztonságos élet reményében. Az igazi fordulópontot azonban az jelentette – mondta Regina Catrambone egy interjúban –, amikor a Szentatya felszólítását hallották a menekültek megmentésére: „Egyenesen a kamerába nézett [Ferenc pápa], és azt mondta, aki megteheti, hogy segítsen a menekülteknek, az tegyen valamit.”


A Catrambone házaspár lányukkal

Mindez mélyen megérintette a hívő katolikus házaspárt, akik elkezdték megszervezni a mentést. Az első hatvannapos akció során mintegy 3000 menekült életét mentették meg, akik rossz állapotú hajókkal próbálták elérni Európa partjait. Sok millió dollárt költöttek a mentés feltételeinek megteremtésére, a negyven méter hosszú, Phoenix nevű hajóra, a húszfős legénységre, az orvosra és a mentéshez szükséges kellékekre. A MOAS vezetésére Martin Xuerebet, a máltai fegyveres erők korábbi parancsnokát kérték fel. Idén már az Orvosok Határok Nélkül szervezettel is együttműködnek; a kimentett migránsokat olasz területre szállítják. 2015 első felében adománygyűjtésbe kezdtek, hogy meglegyen az anyagi fedezet legalább hat hónapi működésre, mert a szervezet fenntartásának költségeit még a dúsgazdag család pénztárcája is megérzi.


A MOAS nagy előnye, hogy drónok segítségével figyelik a Földközi-tengert, hogy időben tudomásukra jusson, ha valaki segítségre szorul; az általuk használt pilóta nélküli repülőgépek akár a 240 kilométer per órás sebességet is elérik, és hat órán át tudnak folyamatosan a levegőben maradni. „Mi vagyunk a mentőszolgálatok szeme” – fogalmazott Regina Catrambone. A drónok révén azt is fel tudják mérni, az észlelt hajón szükség van-e mentőmellényekre, élelemre, vízre, takarókra.

2014-ben mintegy 218 ezer ember vágott neki a kockázatos utazásnak, közülük 3500-an vesztek a tengerbe; a szíriai és a libanoni konfliktus súlyosbodásával pedig a menekültek száma egyre nő.

Fotó: MOAS.eu

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria