Minassian érsek: Nagyszüleim az örmény népirtás során haltak meg

Nézőpont – 2015. április 23., csütörtök | 17:50

Raphaël Minassian érsek 2011 óta a Kelet-Európában élő örmények ordináriusa. Nagyszülei az 1915-ös örmény népirtás során haltak meg, nagybátyját muzulmán család nevelte – az olasz Avvenire katolikus napilap teszi közzé megrendítő történetét.

„Nem ismertem a nagyszüleimet. Apám Van városának örmény közösségéből származott, túlélte ugyan a népirtást, de mindkét szülőjét elvesztette. Egy amerikai nőhöz került, aki beadta egy árvaházba. Később a szaléziak fogadták magukhoz, a Torino közelében fekvő Comianóba vitték, ahol lehetősége nyílt a tanulásra. Egyike volt azoknak az örmény árváknak, akiket a katolikus egyház megsegített” – mondja el életéről Raphaël Minassian érsek. A Kelet-Európában élő örmények ordináriusa koncelebrált azon a szentmisén, amelyet Ferenc pápa mutatott be április 12-én a Szent Péter-bazilikában az örmény népirtás évfordulójára emlékezve. 

„A pápa határozott és igaz szavakkal védte meg a történelmi igazságot, egy nép emlékezetét, és mindenkit a kiengesztelődésre hívott. Mi, örmények, nagyon meghatódtunk, és hálásak vagyunk Ferenc pápának a bátorságáért, bölcsességéért, jóságáért” – mondta el a Szentatya beszéde kapcsán.

A Metz Yeghern, vagyis a „nagy rossz”, az örmény népirtás ugyan már egy évszázada történt, de Minassian – és sok honfitársa – számára nagyon is közeli élmény, mert rányomta bélyegét a családok történetére. „Anyám is elveszítette előbb az apját, aztán az anyját. A szüleimet brutális módon elszakították gyökereiktől, életük ezt követően a diaszpórában zajlott. A »nagy rosszról« sokat beszéltek a családunkban. Nyolcan voltunk testvérek, én voltam az elsőszülött, 1946-ban születtem. Nagyon sok nehézség volt az életünkben: nem mindig volt munka, a pénz mindig kevés volt” – mondta el életéről. Majd hozzátette: „Emlékszem, amikor az anyagi helyzetünk miatt megnőtt otthon a feszültség, anya és apa mindig úgy zárták a vitát, hogy ránk néztek, és azt mondták: »Az isteni gondviselés soha nem hagyott el minket, nem hagyja majd el őket sem.« Mindig munkakeresésben voltunk, és kerestük a helyünket a világban. Magam is éltem Szíriában, Libanonban, Jeruzsálemben, a bejrúti szemináriumban tanultam.”

Minassian érseknek jelenleg minden testvére az Egyesült Államokban él, akárcsak az unokatestvérei. Történt egy különös eset az életében, mely egy olyan kényes témát érint, amelyre a történettudomány csak az elmúlt néhány évben kezdett hangsúlyt fektetni: a Törökországban maradt, iszlamizáción átesett örmények történetét. Több ezer örmény gyereket szakítottak el családjától, és helyeztek el muzulmán családoknál vagy olyan asszonyoknál, akik túlélték a mészárlást, és török katonákhoz mentek feleségül. Nem kevesen voltak közöttük olyanok is, akik csak színlelték az áttérést, hogy ily módon megmeneküljenek.

A különös esemény egy vasúti kocsiban történt meg: „1958-ban vonaton utaztam apámmal. Szíria és Törökország határánál jártunk, egy kis városka közelében. Amikor kimentem a fülkéből, megláttam egy magas, bajszos férfit, kosárral a kezében. Rám szegezte a tekintetét, én pedig zavarba jöttem. Elmondtam apámnak, aki kiment, hogy megnézze, mi történt. És amikor közelebb ment hozzá, felismerte abban az emberben a testvérét… Muzulmán volt! Tizenkét gyermeke volt, természetesen egyik sem volt megkeresztelve. Szíriában egy pap segítségével sikerült megkeresztelni őket, ő pedig visszatalált elveszett identitásához. Ezt követően az egész családja kivándorolt az Egyesült Államokba.”

Minassian érsek és népe számára nagyon nehezen érthető a történetüket övező felejtés: „Amikor az örmény népirtásról beszélek olyan embereknek, akikről kiderül, hogy száz év elteltével is semmit vagy keveset tudnak róla, akkor újra és újra felteszem a kérdést: Hogy lehet ez? Hogyan boríthatta csend ezt a hatalmas tragédiát? Tanulnunk kell belőle! Miért nem szűnik meg a csend, a közöny, amely ma a Közel-Keleten élő keresztények szenvedését övezi?


Szent II. János Pál 2001-ben az örmény apostoli egyház fejével, II. Karekin katholikosszal az örmény népirtás áldozatainak emlékművéhez látogatott. A Hrazdan folyó partja közelében emelkedő dombon 1967-ben állítottak emlékművet annak a másfél millió örménynek, akiket 1915 és 1918 között az Oszmán Birodalom lemészárolt. II. János Pál virágkoszorút helyezett el az emlékműnél, és a következő imádságot mondta el:

„Hallgasd meg, Ó, Urunk, a jajkiáltást, amely erről a helyről feléd száll, a Metz Yeghern szakadéka halottainak kérő szavát, az ártatlanul kiontott vér kiáltását, amely olyan, mint Ábel vérének könyörgése, és mint Ráchelé, aki siratja fiait, akik már nincsenek többé. Hallgasd meg, ó, Istenünk, Róma püspökének imáját, aki elődje, XV. Benedek kérését visszhangozza, amikor 1915-ben felemelte szavát »a kegyetlenül sújtott és a megsemmisítés küszöbéig elvezetett örmény nép« védelmében.

Tekints le, Urunk, e föld népére, amely már oly régóta beléd helyezte bizodalmát. E népre, amely nagy szenvedésen ment át, de hűsége sohasem szenvedett csorbát. Törölj le szemükről minden könnyet, és add, hogy 20. századi haláltusájuk után megkapják az örökké tartó élet aratását. Mélységesen megrendülve az örmény népet sújtó borzasztó erőszak miatt, döbbenten kérdezzük, a világnak miért kell újból és újból ennyire embertelen eltévelyedésekkel találkoznia. Mi azonban megújítjuk, Ó, Urunk, a te ígéretedbe helyezett reménységünket, és azt kérjük, hogy a halottak a te békédben találjanak örök nyugodalmat, és a te szereteted hatalma gyógyítsa be a még ma is vérző sebeket. Lelkünk téged szomjúhoz, Ó, Urunk, amíg várjuk a kereszten megszerzett megváltás beteljesülését, a húsvét világosságát, amely a legyőzhetetlen élet hajnala, az új Jeruzsálem dicsősége, ahol nincs többé halál.

Ó, élők és holtak bírája, irgalmazz nekünk, Uram, irgalmazz, Krisztus, kegyelmezz, Uram, irgalmazz!”

Fotó: Adnkronos.com

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria