Minden korosztályt meg kívánnak szólítani a Szent László-évben

2017. február 15. szerda 11:39

Február 17-én, pénteken Győrben tartják a Szent László-év központi megnyitóünnepségét. Erről és az esztendő további programjairól Gaal Gergely, az emlékév tanácsadó testületének elnöke sajtótájékoztatón számolt be február 14-én Budapesten.

Pénteken a Győri Nagyboldogasszony-bazilikában Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrál ünnepi szentmisét, majd zenés előadás keretében mutatják be Szent László életét. Ezt követően a győri városházán folytatódik az ünnepség.

Az emlékév programjait ismertető sajtótájékoztatón Gaal Gergely elmondta: a pénteki ünnepségen megnyitják Móser Zoltán fotókiállítását. A Kárpát-medence Szent László-freskóiról készített fényképsorozatot az emlékév során országszerte és a határon túl is bemutatják.

Az év programjai között több konferencia, kiállítás és műveltségi vetélkedő is szerepel. Emellett kiadványok és dokumentumfilm is készül a szent királyról.

Gaal Gergely kiemelte: az óvódásoktól a nyugdíjasokig minden korosztályt szeretnének megszólítani a programokkal. A legkisebbeknek Szent László-kifestőkönyvet készítenek, az iskolásoknak pedig „testet, lelket, szellemet megmozgató” vetélkedőt szerveznek, amelynek nyolc elődöntője hagyományőrző program is lesz. A verseny döntőjét Nagyváradon tartják majd júniusban.

A tanácsadó testület elnöke kitért arra, hogy az emlékévre készül el az a dokumentumfilm, amely bemutatja, hogy a kutatók a győri székesegyházban őrzött hermában elhelyezett koponyaereklye alapján hogyan rekonstruálták Szent László arcát. Emellett Rómában megjelentetnek egy angol–olasz kétnyelvű Szent László-életrajzot is.

Hozzátette: az emlékévhez sok civil szervezet, Szent László nevét viselő vagy a kultuszát őrző település, intézmény csatlakozott.

Az emlékévet a nemzetpolitikai államtitkárság hirdette meg Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A programok lebonyolítását egy külhoni, civil és egyházi szakértőkből álló tanácsadó testület segíti, amelynek elnöke Gaal Gergely.

A programok részletei megtalálhatók a Szent László-év Facebook-oldalán.

Forrás: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szoljunk-mai-nyelven-hitrol-erdo-peter-volt-katolikus-radio-kozonsegtalalkozojan
Szóljunk mai nyelven a hitről – Erdő Péter volt a katolikus rádió közönségtalálkozójának vendége

A Magyar Katolikus Rádió március 28-án közönségtalálkozót és nyilvános felvételt szervezett, melynek vendége Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt. A főpásztort Sályi András felelős szerkesztő és Szikora József főszerkesztő kérdezte.

14:50
ujabb-adomanyokkal-folytatodott-katolikus-karitasz-korhazmisszioja-karpataljan
Újabb adományok átadásával folytatódott a Katolikus Karitász kórházmissziója Kárpátalján

Két éve kezdődött kórházmissziós munkája keretében orvosi műszereket és betegszobai berendezéseket juttatott Kárpátaljára a Katolikus Karitász. Az adományok átadása alkalmából Écsy Gábor igazgató látogatott el az ungvári és a munkácsi gyermekkórházba március 28-án.

10:44