Mindszenty szobra a budapesti Pannonia Sacra iskolában

2015. május 8. péntek 18:01

Mindszenty József bíboros kisalakú bronzszobrát május 8-án avatták fel a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskolában. Babusa János alkotása Habsburg-Lotharingiai Mihály és Varga János személyes adománya az intézménynek.KÉPGALÉRIA – kattintás a képre!

Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora az aulában tartott ünnepségen elmondta: 2012-ben, a Mindszenty hercegprímás születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévben Babusa János két Mindszenty-szobra is a Pázmáneumba került: az intézmény által megrendelt mellszobor mellett a Budaörsön felállított köztéri alkotás kicsinyített mása is.


Mivel Varga János úgy érezte, hogy még a Mindszentyhez való szoros kötődés (a bíboros a Pázmáneumban lakott élete utolsó éveiben) ellenére is túlzás ez a két szobor a bécsi intézményben, ezért kereste a lehetőséget, hogy méltó helyre kerüljön a kisplasztika.


A patinás múltú bécsi tanulmányi és vendégház vezetője tavaly a Pannonia Sacrá-s diákokkal együtt vett részt a Mindszenty József emlékére szervezett hagyományos esztergomi engesztelő zarándoklaton, s ekkor született meg benne az elhatározás, hogy a budai iskolának ajándékozza a szobrot. A bíboros örökségét gondozó Magyarországi Mindszenty Alapítvány és a művész is támogatta az ötletet, és Dóra Zoltán igazgató is nagyon örült a lehetőségnek. Bár egyesek „könyöklő Mindszentynek” nevezik a művet, a kisplasztika valójában azt ábrázolja, amint a hercegprímás állhatatosan imádkozik a magyar hazáért, a magyar nemzetért – mondta Varga János a diákoknak, majd hozzátette: kívánja, hogy akik látják a szobrot, valamit megérezzenek a hercegprímás lelkiségéből.


Ezt követően Kovács Gergely, Mindszenty bíboros boldoggá avatási ügyének posztulátora szólt a gyerekekhez a Magyar Mindszenty Alapítványt vezető Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg képviseletében. A történész-posztulátor a „Pannonia Sacra” latin kifejezésből indult ki, amely nemcsak az iskola neve, hanem Mindszenty bíboros püspöki jelmondata is volt. Ez nem pusztán egy kijelentés: „szent Magyarország” vagy egy felszólítás, hogy „Magyarország szent legyen”, minket mindannyiunkat arra hív Mindszenty bíboros, hogy szentek legyünk. Halljuk meg bent, a szívünkben megszólaló hangot, és magunkat és egymást is szeressük jobban – buzdította a gyermekeket Kovács Gergely.


Az ünnepségen részt vevők együtt könyörögtek Mindszenty József bíboros boldoggá avatásáért, majd elénekelték az ősi magyar himnuszt, a Boldogasszony Anyánkat. Az osztályok képviselői és az iskola vezetősége zeneszó mellett átkísérték Babusa János alkotását végleges helyére. Ezután Varga János megáldotta a szobrot, amelyet ezentúl bárki megtekinthet, aki belép a budapesti általános iskola kapuján.

A Pannonia Sacra általános iskola idén tizennegyedik alkalommal szervezett kerékpáros zarándoklatot a Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért is bemutatott engesztelő szentmisére. Május 2-án háromszázhúszan kerekeztek el Budapestről Esztergomig.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15