Miskolcra érkezett a hajléktalan Jézus szobra

2017. május 19. péntek 17:45

Miskolcon a Hősök terén kapott helyet az együttérzés szobra május 18-án. A Hajléktalan Jézus című alkotást sokan megérintették, gyertyát gyújtottak és imádkoztak mellette.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Országjáró körútjának újabb állomásán a miskolci Hősök tere adott otthont egy délutánra a hajléktalan Jézus szobrának. Az alkotást – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei mellett – a szervezet hajléktalan embereket ellátó intézményében is szolgáló katolikus és református lelkipásztorok, valamint hajléktalan emberek köszöntötték.

Mikolai Vince miskolc-diósgyőri plébános, borsodi főesperes úgy fogalmazott, nem idegen a hajléktalan Jézust megidézni, és ilyen szobor formájában is kitenni a városok terére, hiszen bár Jézusé az egész világ, általa és érte teremtette az Isten, Jézusnak mégsem volt helye a világban. „Saját népe elárulta, halálra adta, kivégezték, kitaszított volt. Éppen ezért az iránta való szeretet, ami a szívünkben él, késztessen bennünket arra, hogy együttérzéssel, szeretettel hajoljunk le a hajléktalan emberekhez, hallgassuk meg gondjaikat, nehézségeiket, problémáikat, és tőlünk telhetően igyekezzünk rajtuk segíteni.” Beszédében kiemelte, e szobor érzékenyítő alkotás. „Emlékeztessen minket arra, hogy a földön, padon, lócán fekvő hajléktalan emberek is igénylik a szeretetünket, szolidaritásunkat. És érintse meg a szívünket, indítson minket jóra és segítőkészségre” – fogalmazott.

Miskolcon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb hajléktalanellátó szervezet. Nappali melegedőt, éjszakai menedékhelyet, átmeneti szállót, krízisszállót, utcai gondozószolgálatot, diszpécserközpontot és népkonyhát működtetnek a borsodi megyeszékhelyen, az országban egyedülálló ápolási otthonban pedig külön férőhelyeket tartanak fenn hajléktalan emberek számára. A népkonyhán naponta 150 adag meleg ételt főznek, de ha ennél is többen érkeznek, akkor kenyeret vagy péksüteményt adnak az embereknek. A máltai szociális konyhán kötelező a kézmosás, a nem megfelelő ruházattal érkezőkkel elbeszélgetnek, szükség esetén a gondozószolgálathoz irányítják őket. A konyha számos vendége utóbb a szomszédos épületben működő hajléktalanszálló lakója lett.

A máltai intézményekbe befogadott hajléktalan, illetve egykori hajléktalan emberek is részt vettek az alkotás miskolci bemutatóünnepségén. „Mikor ránéztem a szoborra, eszembe jutott, hogy én is voltam így” – tanúságtételében ezzel a gondolattal kezdte hajléktalansága történetének elmondását Zoller János. Az alkoholproblémái miatt több évet utcán töltött zenetanár arra kérte az embereket, ne fordítsanak hátat a hajléktalan embereknek, ne bántsák, hanem segítsék őket.

Az ünnepségen Madarász Éva színművész, az alkotás magyarországi elhelyezésének egyik ötletgazdája mondta el Lackfi János A hajlékkészítés zsoltára című versét, melyet a költő az együttérzés szobrának budapesti bemutatása alkalmából írt.

Kalna Zsolt minorita szerzetes, tartományfőnök megáldotta a hajléktalan Jézus szobrát, majd a közös imádságot Gecse Attila református lelkész vezette. Az ünnepségen a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium kamarakórusa énekelt.

„Ez a szobor nagyon sok gondolatot ébreszt és nagyon sok kérdést feltesz. Ezért nem is csoda, hogy Budapesten nem találtuk meg a végső helyét. Nem szereti senki sokáig nézni” – mondta Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke, és hozzátette, a fiatalok az egyetemi felvételi kérdések mellett azon is gondolkodjanak el, képesek-e meglátni a kiszolgáltatott emberekben Jézus arcát, és tudnak-e rájuk úgy tekinteni, ahogy a Megváltó tette. „Azt kívánom magunknak, hogy amikor egyszer mindent végiggondoltunk, legyen bátorságunk odaheveredni mellé, odaheveredni melléd” – idézte Lackfi János versét.

A Hajléktalan Jézus című alkotás május 22-én Vácott, a Nagyboldogasszony-székesegyház előtt, május 26. és 28. között pedig Pécsett, a Dóm téren lesz látható.

A mű a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotása. 2013 novemberében a Szent Péter téren tartott egyik általános kihallgatáson a művész lehetőséget kapott, hogy bemutassa Ferenc pápának a Hajléktalan Jézus szobrának kis méretű másolatát. Az alkotás bronzból készült első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ különböző részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Egyesült Államok több városába. A Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-visegradi-orszagok-tabori-lelkeszi-szolgalatai-talalkoztak-budapesten
A visegrádi országok tábori lelkészi szolgálatainak képviselői találkoztak Budapesten

A visegrádi országok (V4) tábori lelkészi szolgálatait képviselő püspökök, lelkipásztorok számára tartottak konferenciát Budapesten, a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban április 23-án. Az egymás megismerése és megerősítése céljából rendezett tanácskozást hagyományteremtő szándékkal rendezték meg.

2018. április 23. hétfő
kaposvaron-mutatjuk-be-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotetet
Kaposváron mutatjuk be a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a „Bőrünk alá bújt Isten” című, Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet. A könyvet Kaposváron mutatjuk be április 25-én, szerdán.

2018. április 23. hétfő