Miskolcra érkezett a hajléktalan Jézus szobra

2017. május 19. péntek 17:45

Miskolcon a Hősök terén kapott helyet az együttérzés szobra május 18-án. A Hajléktalan Jézus című alkotást sokan megérintették, gyertyát gyújtottak és imádkoztak mellette.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Országjáró körútjának újabb állomásán a miskolci Hősök tere adott otthont egy délutánra a hajléktalan Jézus szobrának. Az alkotást – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei mellett – a szervezet hajléktalan embereket ellátó intézményében is szolgáló katolikus és református lelkipásztorok, valamint hajléktalan emberek köszöntötték.

Mikolai Vince miskolc-diósgyőri plébános, borsodi főesperes úgy fogalmazott, nem idegen a hajléktalan Jézust megidézni, és ilyen szobor formájában is kitenni a városok terére, hiszen bár Jézusé az egész világ, általa és érte teremtette az Isten, Jézusnak mégsem volt helye a világban. „Saját népe elárulta, halálra adta, kivégezték, kitaszított volt. Éppen ezért az iránta való szeretet, ami a szívünkben él, késztessen bennünket arra, hogy együttérzéssel, szeretettel hajoljunk le a hajléktalan emberekhez, hallgassuk meg gondjaikat, nehézségeiket, problémáikat, és tőlünk telhetően igyekezzünk rajtuk segíteni.” Beszédében kiemelte, e szobor érzékenyítő alkotás. „Emlékeztessen minket arra, hogy a földön, padon, lócán fekvő hajléktalan emberek is igénylik a szeretetünket, szolidaritásunkat. És érintse meg a szívünket, indítson minket jóra és segítőkészségre” – fogalmazott.

Miskolcon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb hajléktalanellátó szervezet. Nappali melegedőt, éjszakai menedékhelyet, átmeneti szállót, krízisszállót, utcai gondozószolgálatot, diszpécserközpontot és népkonyhát működtetnek a borsodi megyeszékhelyen, az országban egyedülálló ápolási otthonban pedig külön férőhelyeket tartanak fenn hajléktalan emberek számára. A népkonyhán naponta 150 adag meleg ételt főznek, de ha ennél is többen érkeznek, akkor kenyeret vagy péksüteményt adnak az embereknek. A máltai szociális konyhán kötelező a kézmosás, a nem megfelelő ruházattal érkezőkkel elbeszélgetnek, szükség esetén a gondozószolgálathoz irányítják őket. A konyha számos vendége utóbb a szomszédos épületben működő hajléktalanszálló lakója lett.

A máltai intézményekbe befogadott hajléktalan, illetve egykori hajléktalan emberek is részt vettek az alkotás miskolci bemutatóünnepségén. „Mikor ránéztem a szoborra, eszembe jutott, hogy én is voltam így” – tanúságtételében ezzel a gondolattal kezdte hajléktalansága történetének elmondását Zoller János. Az alkoholproblémái miatt több évet utcán töltött zenetanár arra kérte az embereket, ne fordítsanak hátat a hajléktalan embereknek, ne bántsák, hanem segítsék őket.

Az ünnepségen Madarász Éva színművész, az alkotás magyarországi elhelyezésének egyik ötletgazdája mondta el Lackfi János A hajlékkészítés zsoltára című versét, melyet a költő az együttérzés szobrának budapesti bemutatása alkalmából írt.

Kalna Zsolt minorita szerzetes, tartományfőnök megáldotta a hajléktalan Jézus szobrát, majd a közös imádságot Gecse Attila református lelkész vezette. Az ünnepségen a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium kamarakórusa énekelt.

„Ez a szobor nagyon sok gondolatot ébreszt és nagyon sok kérdést feltesz. Ezért nem is csoda, hogy Budapesten nem találtuk meg a végső helyét. Nem szereti senki sokáig nézni” – mondta Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke, és hozzátette, a fiatalok az egyetemi felvételi kérdések mellett azon is gondolkodjanak el, képesek-e meglátni a kiszolgáltatott emberekben Jézus arcát, és tudnak-e rájuk úgy tekinteni, ahogy a Megváltó tette. „Azt kívánom magunknak, hogy amikor egyszer mindent végiggondoltunk, legyen bátorságunk odaheveredni mellé, odaheveredni melléd” – idézte Lackfi János versét.

A Hajléktalan Jézus című alkotás május 22-én Vácott, a Nagyboldogasszony-székesegyház előtt, május 26. és 28. között pedig Pécsett, a Dóm téren lesz látható.

A mű a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotása. 2013 novemberében a Szent Péter téren tartott egyik általános kihallgatáson a művész lehetőséget kapott, hogy bemutassa Ferenc pápának a Hajléktalan Jézus szobrának kis méretű másolatát. Az alkotás bronzból készült első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ különböző részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Egyesült Államok több városába. A Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nagybojt-nem-szomoru-nem-gyaszos-ido
Ferenc pápa: A nagyböjt nem szomorú, nem gyászos idő!

Február 18-án a Szentatya a déli Mária-imádság előtt a szentmise evangéliumáról, az imádság és a megtérés fontosságáról elmélkedett. Ferenc pápa beszédének teljes fordítását közreadjuk.

2018. február 18. vasárnap
a-jo-szulok-peldaja-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulunk
A jó szülők példája – Brenner János boldoggá avatására készülünk

Brenner József nagyprépost, Brenner János testvére írásával folytatjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

2018. február 18. vasárnap