Missziós film készül Márton Áronról

2014. szeptember 15. hétfő 13:40

Márton Áron római katolikus püspök halálának harmincnegyedik évfordulóján, szeptember 29-én folytatódnak az egyházi és közösségi vezetőről szóló nagyjátékfilm előkészületei - tájékoztat a Romkat.ro.


A Mustármag Közösség tavaly decemberben adott hírt először arról, hogy nagyjátékfilm készül Márton Áron püspökről. Szent Mihály napján, a Gyulafehérvári Főegyházmegye védőszentjének ünnepén, 34 évvel ezelőtt halt meg Márton Áron püspök, aki a 20. század egyik legjelentősebb erdélyi személyisége volt. Már fiatalon harcmezőre vitték, és fegyvert adtak a kezébe, a második világháborút azonban már pásztorbottal a kezében küzdötte végig. Minden hátrányos helyzetbe került emberért harcolt, ezért nemzeti és felekezeti határok fölé emelkedett. Minden döntése, mondata – legyen az pedagógiai, közéleti vagy hitbéli – ma is helytálló és utat mutat nekünk. Nem hiába nevezték Erdély csillagának. Az erdélyi katolikus közösség a boldog emlékezetű püspök nevével fémjelzett misszióját is elindítja, amely sajátos módon az életéről készülő filmhez kapcsolódik. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a hívők magukénak érezzék a filmet, részt vegyenek a készítésében, támogassák a projektet.

„Márton Áron életével hitelesített tanítása ma is korszerű, ma is élni tanít. Mögéje ma is fel lehet sorakozni, de még inkább köréje lehet gyűlni. A filmkészítés bonyolult, de ugyanakkor szép élményeket felkínáló közösségi erőpróba. Összefogást, szervezettséget, hitet és áldozatot kíván. Jó lenne egy ilyen komoly vállalkozást együtt felvállalni, egy ilyen játékfilmet együtt játszani. Hisszük, hogy a róla készülő film segítségével átörökíthetjük mindazt az értéket, ami Erdély legkritikusabb korszakában az embereket éltette” – áll a Mustármag Közösség felhívásában.

Első lépésként szeptember 29-étől egy hónapon át beszélgetéseket, találkozókat fognak szervezni, hogy Márton Áron hitvallását, életének mozzanatait minél többen, minél jobban megismerjék.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök