Módosították a XII. Piuszra vonatkozó feliratot az izraeli Holokauszt Múzeumban

2012. július 3. kedd, 12:00

A jeruzsálemi Yad Vashem Múzeum vezetősége úgy döntött, hogy július 2-án megváltoztatja annak a feliratnak a szövegét, amelyben kritizálták XII. Piusz pápa működését.

A hírt a Haaretz izraeli napilap tette közzé. Az emléktábla eddigi felirata, amely 2007 áprilisában diplomáciai feszültséget keltett, támadta a pápát és a katolikus egyházat azért, mert nem tiltakozott a nácik ellen a zsidók kivégzése miatt a II. világháború idején. E támadás miatt Antonio Franco érsek, izraeli apostoli nuncius nem vett részt az Emlékezet Napján szervezett programon. Peter Gumpel, XII. Piusz boldoggáavatási ügyének posztulátora emlékeztetett, hogy még Sir Martin Gilbert zsidó tudós, a holokauszt legnagyobb történésze is kérte a pápaellenes felirat elmozdítását. Antonio Franco érsek pedig akkor vett csak részt a holokauszt-megemlékezésen, amikor a múzeum igazgatója, Avner Shalev ígéretet tett a szöveg megváltoztatására.

A vádaskodó szöveg azt hangsúlyozta, hogy Isten szolgája XII. Piusz nem ítélte el a rasszizmust és az antiszemitizmust, továbbá nem tiltakozott a nácik zsidók elleni tevékenysége láttán, valamint nem lépett fel a római razzia alkalmával. Az új felirat elismeri, hogy már 1942-ben XII. Piusz karácsonyi rádióüzenetében megemlékezett arról a több százezer személyről, akiket „semmiféle valós vétkük ellenére, pusztán nemzetiségük vagy származásuk miatt halálra ítélnek”. Az új szöveg kiemel számos segélynyújtó tevékenységet, amelyet a katolikus egyház végrehajtott a zsidók megmentése érdekében. Megjelöli azokat az eseteket, amelyekben XII. Piusz pápa személyesen lépett közbe, hogy bátorítsa a segítségnyújtást a zsidók védelméért.

A Zenit hírügynökségnek adott interjújában Pierbattista Pizzaballa ferences atya, szentföldi kusztosz így kommentálta a történteket: „Jó hír, még ha XII. Piusz nem is válik szentté ennek köszönhetően, a helyzet azonban mindenképpen javulni fog. Most úgy mutatják be a pápát, mint akinek tevékenysége továbbra is nagy vita tárgya.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő