Nagy Britannia: kolostor bankároknak

2014. október 15., szerda | 13:30

Imádkozni, etikát tanulni és a szegényekkel együtt dolgozni – erre hívja Justin Welby anglikán prímás, canterburyi érsek a leendő bankárokat. A jelentkezők egy évet töltenek ebben a monasztikus jegyeket viselő életformában. A Vatikáni Rádió mutatta be Welby tervét.


A canterburyi érsek hivatali székhelyét – a Lambeth Palace-t – ajánlotta fel arra, hogy ott működhessen az a kolostor, ahol leendő bankárok, pénzügyi menedzserek kapnak lehetőséget egy éven át etikát, filozófiát tanulni, valamint imádkozni és a szegényekkel együtt dolgozni – adta hírül a Vatikáni Rádió német szerkesztősége a Daily Telegraph brit napilap híre nyomán. Az 58 éves Welby érsek  mielőtt az 1980-as években az egyházi szolgálatot vállalta  az Elf Acquitaine, illetve az Enterprise Oil olajipari cégnél töltött be vezető állásokat.

Canterbury érseke kezdeményezését indokolva azt hangsúlyozta: ha nem változik meg a következő öt évben a vezetési kultúra, akkor a pénzügyi szolgáltatási szektort túlszabályozás és évtizedekre kiható bizalomvesztés fenyegeti. Egy év a monasztikus jellegű életformában elmélyíti az önismeretet, megtanít reflektálni saját cselekedeteinkre, segít megérteni belső motivációinkat, ugyanakkor megismertet a teológia emberképével, mindemellett elősegíti a közösségi igényt, érzékennyé tesz a szegények problémáira, így egy életre meghatározó hatást tud kifejteni a személyiségre.


Az anglikán prímás szeptember közepén tette közzé 20 és 35 év közötti fiataloknak szóló felhívását az elvonulás évének megkezdésére. A Lambeth Palace egyelőre 16 főt tud befogadni, de további 40 érdeklődő kapcsolódhat be „külsősként” a programba.

Fotó: The Times és Justin Welby érsek honlapja

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd