Nagyböjti lelkigyakorlat Iszkaszentgyörgyön a katolikus iskolák missziójáról

2016. február 15. hétfő 18:01

A Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményeiből érkező katolikus pedagógusoknak tartott nagyböjti lelkigyakorlatot Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató az iszkaszentgyörgyi lelkigyakorlatos házban február 11. és 13. között.

Elmélkedésekre, szentmisére, kiscsoportos és közös beszélgetésekre került sor az idei háromnapos találkozón. A hagyományoknak megfelelően bentlakásos formában szervezték meg a lelkinapokat, hogy a szakemberek, maguk mögött hagyva mindennapi életüket, elvonulva gondolhassák át újra Istennel való kapcsolatukat.

Az idei elmélkedések egyik alaptémája a Szentatya által meghirdetett irgalmasság évéhez kapcsolódott: Mit jelent az irgalmasság a pedagógiában, a mindennapi pedagógusi munkában? Hogyan mutatkozik meg az iskola életében az az irgalom, amelyre Krisztus tanított bennünket?

A másik témát a Nevelésügyi Kongregáció 2015 novemberében, Rómában tartott világtalálkozójának záródokumentuma adta, amely hangsúlyozta: az egyháznak fontos missziós területe az iskola, ezért kiemelt jelentőségű, hogy az oktatási intézmény megélje evangelizációs küldetését.

Mi teszi intézményeinket valóban kereszténnyé? – tette fel a kérdést a lelkigyakorlatot vezető Ugrits Tamás, majd kifejtette: „Krisztus, mint tanító, tanítani küld bennünket, és ez a tanítás sajátságos módon oktatási-nevelési intézményeinkben is megvalósul. A Krisztus-központúság és az a tanítás, amelyet átadott nekünk, meghatározza keresztényi küldetésünket, de meghatározza oktatási-nevelési szolgálatunkat is. Aki egy iskolában felelősséget érez a gyermekek, a szülők iránt, az jól tudja, hogy az igazságot Krisztustól tudjuk megtanulni, és Krisztust továbbadva mélyítjük el azt a gyermekek szívében. Nemcsak szakmai kérdés, mit teszünk intézményeinkben, hanem nevelési kérdés is. Azt látom, hogy ebben a nevelésben együtt összefogva, Krisztusra építve nevelő munkánkat, sokat tudunk segíteni a gyerekeknek és a családoknak is.”

Az irodaigazgató arról is beszélt, hogy ma sok kereső, jó szándékú ember íratja be katolikus iskolába gyermekét, olyanok, akik messziről indulnak Krisztus felé. Vannak köztük szülők, akiknek valamikor megrendült bizalmuk az egyházban. Sok a pozitív tapasztalat velük kapcsolatban, mert hálásak az igazság tanítása, a szeretet megtapasztalása miatt, és hogy egy stabil intézménybe tudják járatni gyermeküket. „Az iskola széles kaput nyit az emberek felé, ezért komolyan kell vennie evangelizációs felelősségét” – hangsúlyozta az előadó.

A lelkigyakorlaton szó esett arról is, hogy már az óvodában elkezdődik a Krisztus-központú nevelés, amelyben az ember emberré válik. Aradvári Mihályné intézményvezető szerint minden évben olyan gyermekek kerülnek ki a tatabányai katolikus óvodából, akik nemcsak nevelést, hanem megfelelő hitéleti alapot is kapnak. Az óvónők által megtámogatott kereső, kutató magatartásuk nyomán jó alapokkal léphetnek át az iskolába.

Az idei egyházmegyei lelkigyakorlaton közel harmincan vettek részt. A pedagógusok véleménye szerint fontos volt az elcsendesedés, a lelki feltöltődés, hogy megerősödjenek keresztény nevelői hivatásukban és a tanúságtételben is.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-isten-kitartoan-szeret-es-vigasztal-minket-ez-remenyunk-alapja
Ferenc pápa: Isten kitartóan szeret és vigasztal minket – ez reményünk alapja!

Március 22-én a szentatya a keresztény remény azon vonását hangsúlyozta, hogy erőnket, kitartásunkat, vigasztalásunkat nem magunknak köszönhetjük, hanem az Úrnak, és ő a belőle szüntelenül áradó jóság csatornájává tud tenni minket. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. március 22. szerda
erdo-peter-tartott-eloadast-az-europai-maria-radiok-talalkozojan
Erdő Péter tartott előadást az európai Mária Rádiók találkozóján

A jelenleg hetvenegy országban működő Mária Rádiók háromévente tartanak világtalálkozót, évente pedig regionálisat. Utóbbinak ebben az esztendőben március 21. és 23. között Magyarország volt a házigazdája Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

2017. március 22. szerda