Nagyböjti lelkinap a jászberényi Liska József Katolikus Szakközépiskolában

Kishírek – 2015. március 25., szerda | 16:34

Március 9-én a tanítási órák helyett fiatal szerzetesek és csoportvezetők várták a jászberényi Liska József Katolikus Szakközépiskola diákjait – tájékoztatta szerkesztőségünket Bobákné Taczman Mária, az intézmény tanára.

„Te magad légy az Isten mosolya!”

Novák István főigazgató atya az első osztályfőnöki óra után a lelkinap mibenlétéről beszélt az iskolarádióban. „Szükségünk van megújulásra a tél végén, a tavasz elején, húsvét előtt legalább annyira, mint a mobiltelefonnak a töltőre, máskülönben használhatatlanná válunk, lemerülünk, kimerülünk” – hívta fel a diákok figyelmét.

Az iskola tagozatai és osztályai ezt követően kisebb-nagyobb csoportokban vettek részt a délelőtti programokon.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 9. osztályosokkal az Isten Mosolya Közösség fiatal csoportvezetői foglalkoztak. „Milyen az igazi férfi?” – tették fel a kérdést a csoportvezetők a fiúknak, és velük együtt keresték a választ. Majd a Sráckor című, egy tinédzser legforrongóbb éveit bemutató film jeleneteit elemezték, és irányított beszélgetés keretében gondolkodtak együtt a már említett és ideálisnak vélt férfitulajdonságokról. Eközben a lányok a Végtelen hit című film kapcsán beszélgettek a bennük élő istenképről.

A végzős diákok egy részével a Szent András Közösség fiataljai foglalkoztak, akik a kincskeresést tűzték ki célul a csoportmunkában, mégpedig bibliai szövegek segítségével.

A 10. és 11. osztályos tanulók számára az óbudai szalézi közösség két tagja, Kukuczka Róbert lengyel atya és Tran Dinh Biet Pál vietnámi lelkipásztor tartottak előadást. A korábban angoltanárként dolgozó Róbert atya személyes hangon vallott arról, hogyan talált rá hivatására, valamint őszintén beszélt a halállal való szembesülésről is. A messzi Vietnámból érkezett Pál atya pedig a tékozló fiú történetéről elmélkedett.

A végzős és a szakképzős osztályokkal eközben verbita atyák foglalkoztak. A hivatásgondozásban jártas erdélyi Hurgoi Sándor és a kommunikációs vezető, a lengyel Marciszkiewicz Tamás a budapesti Názáreti Missziósház közösségének tagjai. Előadásuk célja szintén az volt, hogy átadják Krisztus örömhírét a fiataloknak. Üzenetüket a brazíliai missziós élményeikről tartott beszámolóval, videobejátszásokkal és egy, a kísértésről szóló pantomimjelenettel színesítették. Tamás atya a magyar és lengyel katolikus egyház közötti különbségekről, Częstochowa jelentőségéről és a Szentatya nagyböjti útravalójáról is beszélt a jászberényi diákoknak.

Fotó: Liska József Katolikus Szakközépiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria