Nagyheti és húsvéti műsorok a közmédiában

Kultúra – 2015. április 1., szerda | 10:47

A kereszténység legnagyobb ünnepére a közmédia is méltó módon készül. A jeles naphoz illő összeállításokkal, filmekkel és a történelmi egyházak programjaival készülnek – tájékoztat Csermák Zoltán, az MTVA senior külhoni referense.

Nagycsütörtökön krizmaszentelő római katolikus szentmisét közvetítenek Szent László király városából, a nagyváradi székesegyházból (Duna 9.00).

Nagypénteken a zalaegerszegi református istentiszteletbe lehet bekapcsolódni. „Péntek esti könyörgés a kereszten: miattunk, érettünk és helyettünk. Szavai beteljesedtek, felemeltetett – idézi a szenvedéstörténetet Török Zoltán, lelkész igehirdetésében. – A golgotai keresztet húsvét fényében látjuk. És az a fény megvilágítja életutunkat. A Teremtő, bármilyen különös, Krisztus megrázó szavain keresztül, nem elkeseríteni akart, hanem valami nagyon fontosat, felrázót és megrázót kívánt mondani.” (Duna 10.00)

A rádióhallgatók a Fejér megyei Pusztavámról hallhatnak evangélikus istentiszteletet. „Az élet minden területén számtalan helyzet szülhet bennünk békétlenséget, ami megzavarja nyugalmunkat – hirdeti Ribárszki Ákos lelkész. – De ezt nem kell elfogadnunk! Mert nagypéntek üzenete éppen az, hogy Isten legyőzi az ember békétlenségét. Békét szerez, békét teremt Isten és ember között fia kereszthalálával.” (Kossuth Rádió 10.04)

Az ifjabbaknak a Vastojást ajánlja a közmédia. Traub Viktória kortárs animációs filmje archaikus népi motívumok felhasználásával készült; mese egy családról, a kis Benedek és a vascsirke kalandjairól. A két mesefigura eltéved, de szerencséjükre a muzsikáló fák erdejében, az óriásharcsa mocsarán át szerencsésen hazatalál (m2 14.35).

Este a nézők gondolatban együtt járhatják végig Ferenc pápával a Via crucis-t, a keresztutat a római Colosseumban (Duna 21.00).

A Passió című film híven adja vissza nagypéntek misztériumát. Mel Gibson 2004-ben készült alkotása a bemutatásakor vitákat váltott ki, és meg is osztotta a közönséget. A hívő katolikus rendező – a korábbi Jézus-filmektől eltérően – nagyfokú realizmussal ábrázolta a Megváltó szenvedését. Az alkotás hangulata egyedülálló: szereplői azokon a nyelveken szólalnak meg, amelyeket egykor Jeruzsálemben beszéltek. Az arámi és latin dialógusokat magyar felirattal olvashatjuk (Duna 22.35).

Nagyszombaton délben a XV. században épült csíkszentléleki templomból lehet majd hallani a – harangozást ilyenkor helyettesítő – kerepelést. A különleges hang forrása az, hogy a tüskés fahengerre feszülő kalapácsfejes fanyelvek a henger forgatása nyomán, a deszkaszekrény tetején puskaropogásszerűen csapódnak (Kossuth Rádió 12.00). Járai Judit műsorában, a Világórában is több anyag is foglalkozik az ünneppel: a keresztények világban elfoglalt szerepe mellett a műsor a Vatikánba és a Szentföldre is elzarándokol (Kossuth Rádió 14.06). A kicsik Lázár Ervin történetén okulhatnak. A Négyszögletű Kerek Erdő lakói, Mikkamakka, Vacskamati, Aromo, Nagy Zoárd, Ló Szerafin, Bruckner Szigfrid változatos ötleteket adva próbálják megoldani Szörnyeteg Lajos problémáját, merthogy igen álmos. Az alhatnék ellen bukfencet javasolnak, hideg-melegvizes tusolást, kutyabengekéreg rágicsálást, esetleg a szemhéjak felpeckelését. A megoldás lényegesen egyszerűbb… (m2 17.00). A világ legszebb története című film a megváltó életét beszéli el a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásától kezdve a keresztre feszítéséig és a feltámadásig. Az 1965-ben készült látványos amerikai filmeposzban George Stevens író-rendező Jézus szerepét a svéd Max von Sydowra bízta, akinek ez volt első angol nyelvű szerepe. Mellette a korszak kosztümös szuperprodukciói között is ritkaságszámba menő sztárszereposztást láthatunk: Charlton Heston, José Ferrer, Telly Savalas nevét olvashatjuk a listán (Duna 19.25).

A húsvét vasárnapi evangélikus magazinban egy mozgássérült fiatalokkal bemutatott passiójátékból láthatunk részleteket. Az adásban egy Ady- és egy Pilinszky-vers is elhangzik Kubik Anna tolmácsolásában (Duna 10.00).

Az esztergomi bazilikából közvetített római katolikus szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek mutatja be (Duna 10.30). Ezt követően Ferenc pápa a római Szent Péter térről húsvéti üzenetét küldi a „városnak és a világnak” (M1, Duna, Duna World). A műsor kommentátora Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia televíziós referense, akivel Barlay Tamás beszélget.

Az Engedjétek hozzám... sorozat Jézus feltámadásról szóló részét húsvét vasárnap 9.25-kor vetíti a Duna Televízió. A gyerekek Riska és Csibe meséjén keresztül, Kálmán atya közreműködésével ismerhetik meg a húsvét vasárnap eseményeit, a hajnalban Jézus sírjához igyekvő asszonyoktól kezdve a csüggedő tanítványoknak hírt vivő Mária Magdolna történetéig.

Fotó: MTVA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria