Napi sajtószemle

– 2014. július 26., szombat | 10:21

A július 26-ai lapok szemléje

Az Erdon.ro Ferenc pápa a vatikáni menzán ebédelt címmel számol be arról, hogy a vatikáni dolgozók menzáján ebédelt pénteken Ferenc pápa, aki váratlanul jelent meg és másokkal együtt sorba állt az ételért. (Lásd tegnapi, július 25-ei számunkban a Ferenc pápa váratlan látogatása a vatikáni menzán című hírünket – a szerk.)

Az Erdon.ro Philadelphiába látogat jövőre a pápa és a Népszabadság (3. o.) Amerikába utazik az egyházfő címmel közlik, hogy a CNN amerikai hírtelevízió a Katolikus Hírszolgálatra hivatkozva adta hírül: pápaként először keresi fel az Amerikai Egyesült Államokat jövőre Jorge Mario Bergoglio. Ferenc pápa részt vesz a Családok Világtalálkozóján, amelyet 2015. szeptember 22–27. között rendeznek Philadelphiában. Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője elmondta azt is: a Szentatya meghívást kapott New Yorkba, az ENSZ-be és Washingtonba is. A Népszabadság emlékeztet rá: a National Catholic Reporter január végén jelentette: Ferenc pápa kifejezte szándékát, hogy részt vegyen a philadelphiai világtalálkozón. Az egyházfő felszólalhat az ENSZ-közgyűlés jövő őszi ülésszakának általános vitájában is.

A Magyar Nemzetben (28. o.) György Zsombor Hegymenet című úti beszámolója a kétezer méteres szent hegyen, Áthoszon készült, amely jogilag Görögországhoz tartozik, gyakorlatilag nem. A szerzetesi állam több mint ezer éve dacol idővel, háborúkkal. A beszámolóból kiderül: a félszigeten ezernyolcszázan élnek, a szerzetesek néhány száz vendégmunkással osztják meg földjüket, utóbbiak döntő többsége román. A múlt század elején hétezer lakosa volt Áthosznak, mostanra visszaesett a szerzeteslét népszerűsége. Igaz, a hetvenes években a mostaninál is kevesebben töltötték mindennapjaikat a monostorokban, a közép-európai rendszerváltozást követően aztán sok román szerzetes érkezett, a görögök után ők vannak a legtöbben.

A Székelyhon.ro Hamarosan megszólalnak az alszegi harangok címmel ír arról, hogy egy hónap múlva már harangszó fogja hívogatni szentmisére a gyergyószentmiklósi Szent István-templomba a híveket, addigra végleges formát nyer az épülő harangláb. Az építményre szerdán került fel a toronysisak, a harangokat vélhetően jövő héten teszik a helyükre. Először augusztus 24-én szólalnak majd meg a Szent István-templom harangjai, felszentelésük is ekkor történik – közölte Keresztes Zoltán plébános. A ceremóniát eredetileg a templom búcsújára tervezték, ám az anyagiak hiánya miatt nem sikerült befejezni az építkezést, így tolódott a Szent István jobbjának felmagasztalására tervezett ünnepség. Az újra kitűzött dátumon Tamás József segédpüspök szenteli fel a harangokat a délelőtti szentmise keretében. A hátralévő munkálatokkal kapcsolatban Keresztes Zoltán elmondta: még ezen a héten befejezik a vakolást, ezt követi a torony aljának a kiképezése, majd a harangok felszerelése fog megtörténni. Egymás alatt fog elhelyezkedni a három különböző méretű harang: legfelül az Ulmból közel tíz éve adományba kapott, 1949-ben öntött, közel 400 kilogrammos, középen a Székelyudvarhelyen öntött harangok közül a 210 kilós, legalul pedig a 135 kilogrammos. „A németországi Ulm egyházközösségtől két, egyforma méretű harangot kapott Gyergyószentmiklós, ám az egyik repedt volt, így használhatatlan” – magyarázta a plébános. Közölte azt is: a plébánia által megrendelt két új harang a haranglábbal, az építési munkálatokkal együtt 110 ezer lejbe kerül. A beruházást a megyei és a helyi önkormányzat mellett a Gyergyószentmiklósi Közbirtokosság, a Fundamenta Kft. és a hívek támogatták. A felszentelt harangok reggel, délben, este, szentmisék előtt és temetésekkor fognak megszólalni. Vezérlésük elektronikus lesz.

A Krónika.ro Folytatják a gyergyói kápolna építését című beszámolója szerint folyatódik Gyergyószentmiklóson a Munkás Szent József tiszteletére emelt templom építése, a hívek fajegyek vásárlásával támogathatják a beruházást. „A tetőzet megvan, és hamarosan az oldalfalak kiépítése következik, majd a nyílászárók beszerelésével egy nagyobb lépést tudhatunk magunk mögött” – mondta Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános. Szavaiból kiderült: nagyobb támogatást kaptak a Hargita megyei önkormányzattól, illetve pályázaton is nyertek támogatást. „A hatvanezer lej a következő fázis munkálatainak hatvan százalékát fedezi. A belső bútorzatról csak a tervek szintjén van szó, egyelőre még nem tartunk ott” – foglalta össze a főesperes. Közölte: fajegyeket ajánlottak fel a lakóknak, akik ezáltal támogathatják a kápolna építését, ugyanakkor a helyi és megyei önkormányzat, a vállalkozók segítségére is számítanak. „A fajegyek iránt van érdeklődés, de nem mondhatom, hogy olyan mértékű, mint amit az alszegi, Szent István-templom építésekor felajánlott téglajegyek kapcsán tapasztaltunk. Elsősorban a felszegi lakók vásárolgattak fajegyeket.” Hozzátette, külföldi, nagyobb összegű felajánlás mostanig nem érkezett, kiemelte azonban a közbirtokosság támogatását. A fajegyeken Portik Hegyi Kelemen és Pázmán Attila gondnok üzenete olvasható: „A Munkás Szent József tiszteletére épülő templom célja, hogy a felszegi híveket Isten köré gyűjtse: megszentelt helyet biztosítson Isten dicsőségére és a hívő közösség lelki szolgálatára. Ez a jegy elismervény, hogy ön is részt vállalt önkéntes adományával a templom építésében. Emlék, hogy utódai is büszkén gondoljanak közösségteremtő adományára, amely által Felszeg szívében olyan hajlék épült Istennek és embernek, amelynek falait az összefogás és a szeretet köti össze.” Egy fajegy alapára 15 lej, de nagyobb összeg ellenében is váltható a Szent Miklós-plébánián. A sorszámozott fajegyek közül az első ötven darab licit alá kerül. A megváltott fajegyek tulajdonosairól egy listát vezetnek, hogy az utókornak is megmaradjon, kik támogatták anyagilag a kétszáz személyesre tervezett templom építését.

A templom építési projektje két részből áll, egyik a kápolna megépítése, a másik a plébániaként szolgáló iskola épületének a felújítása. A tervek szerint a két épületet a sekrestye köti majd össze. A főesperes hangsúlyozta: jelenleg a helyi önkormányzattól várják a segítséget, melyből ki tudják fizetni az eddig elvégzett munkálatra a tartozást, a 33 ezer lejnek a nyolcvan százalékát a vállalkozónak. Az átadási ünnepség dátuma az anyagiaktól is függ. „Elképzelhetőnek tartom, hogy a templom felszentelését a 2016-os templombúcsún, május 1-jén fogjuk tartani, de ehhez a gyergyóiaknak az összefogására, támogatására van szükség” – hangsúlyozta Portik Hegyi Kelemen.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria