Napi sajtószemle

– 2014. augusztus 12., kedd | 11:57

Az augusztus 12-i lapok szemléje

A Népszavában (13. o.) Rónay Tamás Kelet felé nyit Ferenc pápa címmel foglalkozik azzal, hogy csütörtökön Dél-Koreába érkezik a Szentatya, aki első ízben látogat ázsiai országba. Szöulban rendezik meg a VI. Ázsiai Ifjúsági Találkozót, de a cikkíró szerint ez csak az egyik oka annak, hogy Ferenc pápa miért éppen Dél-Koreát választotta úti céljául. Az egyházfő hatalmas tömegeket vonzhat, már csak azért is, mert a világ országai közül Dél-Koreában növekszik legdinamikusabban a katolikusok aránya: az utóbbi egy évtized alatt hetven százalékkal gyarapodott a katolikus közösség. Ma már ötmillió ember, a teljes népesség tíz százaléka katolikus, s számuk a következő években is tovább nő. 2011-ben csak a szöuli egyházmegyében több mint 134 ezren keresztelkedtek meg. A cikk írója rámutat: Korea ezzel teljességgel szembemegy a globális trenddel. Európában például folyamatosan csökken a templomba járók száma, de drámai mértékben csökkent a brazil katolikusok aránya is az elmúlt évtizedekben. 1980-ban még a lakosság 89 százaléka vallotta magát katolikusnak, 2010-ben viszont már csak 65 százaléka. A cikk szerzője azt is megjegyzi: a Vatikán „keleti nyitásában” az igazi áttörést az jelentené, ha a Szentszéknek sikerülne normalizálnia kapcsolatát Kínával. Két hónappal ezelőtt a La Repubblica napilap felvetette annak lehetőségét, hogy a Szentatya gépe Koreába menet leszáll Pekingben. A lap abból indult ki, hogy Ferenc pápa egyik példaképe az országban missziós tevékenységet folytató jezsuita, Matteo Ricci (1552–1610).

A Magyar Nemzet (14. o.) Pápai segítség címmel közli, hogy Ferenc pápa különleges küldöttet indított útnak tegnap az iraki lakosság azonnali támogatására. A Szentatya személyes útmutatást is adott Fernando Lioni bíborosnak, hogy segítse meg a rászorulókat, elsősorban a menekülni kényszerülő keresztényeket. A segély összegéről nem közöltek pontos információkat. A bíboros első állomása Bagdad lesz, később azonban a fronthoz közeli területekre is ellátogat. Az élelem és ivóvíz nélkül maradt észak-iraki lakosságnak több ezer adagnyi segélycsomagot dobott le szállító repülőgépekről az Egyesült Államok is.

Szintén a Magyar Nemzet (1., 14. o.) Vadásznak a keresztényekre címmel helyszíni forrásokra hivatkozik, akik azt állítják, hogy valósággal vadásznak a védtelenül maradt keresztényekre az Iszlám Állam harcosai a meghódított iraki területeken. A CNN-nek nyilatkozó egyik káldeus egyházi vezető szerint a szélsőségesek nem kímélnek senkit, és minden kereszténnyel végeznek, akivel csak találkoznak. Az üldözés során már többtucatnyi gyereket is lefejeztek, szüleiket pedig felakasztották vagy keresztre feszítették. Korábban megbélyegzett házukat kifosztották, a templomokat pedig feldúlták és porig rombolták. A lap emlékeztet rá: míg alig tíz évvel ezelőtt több mint másfél millió keresztény élt Irakban, létszámuk mára alig ötvenezerre csökkent. Az orgánum által közölt fotó az látható, amint keresztények menekülnek Szíriába.

A Népszabadságban (9. o.) Szőcs László Jottányit sem címmel írja: ma már a keresztény világon belül az ökumené szelleme uralkodik, nem ölik egymást Jézus Krisztus hívei „politikaivá felnagyított teológiai disputák miatt. Történelmének ezt a fejezetét lezárta Európa, a Nyugat. Engednek már jottányit, ha arról van szó. Ölik viszont őket, a keresztényeket és másokat, így egymást is Mohamed »hívei«.” A cikkíró Irak budapesti nagykövetét idézi, aki szerint annyi köze van a dzsihadistáknak a valláshoz, mint David Koresh húsz éve, Texasban feltűnt fanatikus szektájának Jézus Krisztushoz. A közelmúltban kalifátusát is kikiáltó, világuralmi terveket szövögető Iszlám Államot nem teológiai, hanem hatalmi szempontból kell értelmezni. A cikkíró szomorúnak tartja, ha csak a keresztényüldözés hívja fel a nagyvilág figyelmét a Közel-Kelet tarthatatlan állapotaira. „De legalább valami felhívja. És kikandikál a térképről a vallási gyűlölet következő nagy terepe: Nigéria, a történelmileg súlyosan elhanyagolt kontinensen.”

A Magyar Nemzet (10. o.) Film a papi pedofíliáról, az Erdon.ro pedig Mark Ruffalo a katolikus egyház pedofilbotrányáról szóló filmre készül címmel adja hírül, hogy a neves amerikai filmszaklap, a The Hollywood Reporter információi szerint Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams és Stanley Tucci is előrehaladott tárgyalásokat folytat a katolikus egyházat érintő pedofilbotrányt feldolgozó, Reflektorfény című filmről, amelyet a tervek szerint a Győzzünk már! rendezője, Tom McCarthy készít el.

 A Magyar Hírlap (2. o.) Kétszázezernél több egyházi iskolai tanuló címmel számol be arról, hogy Szombathelyen több mint kétmilliárd forint állami és uniós támogatással huszonnégy tantermes iskolát és óvodát épít a katolikus egyházmegye. A Brenner János Általános Iskola és Gimnázium alapkövét tegnap helyezték el. Veres András szombathelyi megyéspüspök elmondta: a mostani két rossz állapotú épületben a testnevelésre csak két tornaszobában, illetve az udvaron volt lehetőség, a jövő évtől viszont 1350 négyzetméter alapterületű tornacsarnokban sportolhatnak a gyermekek. A több mint nyolcezer négyzetméteres épületegyüttest jövő szeptemberben adják át. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közölte: napjainkban meghaladja a 215 ezret az egyházi oktatási-nevelési intézményekben tanuló gyerekek száma.

A Népszabadság (4. o.) Virágoskert zöldségekkel 2,2 milliárdért főcímmel és Veres András püspök, a szegénylegény alcímmel gunyorosan számol be a fentiekről, a cikk szerint Szombathelyen a kommentelőket is megosztotta az új beruházás.

A Magyar Nemzet (10. o.) Munkácsy: még nincs árajánlat? című cikke szerint hetek óta nem találni olyan kompetens döntéshozót, szakembert Magyarországon, aki érdemi tájékoztatást tudna adni a Munkácsy-féle Krisztus-trilógia külföldi tulajdonban lévő képeinek további sorsáról.

A Székelyhon.ro A pap is árva közösség nélkül című tudósítása szerint minden alkalommal megbolygatja a helyi közösséget egy új plébános érkezése. A csíkszeredai születésű Csont Ede első alkalommal vezethet saját plébániát a Tusnád községhez tartozó Nagytusnádon. A hírportálnak elmondta: „Úgy gondolom, hogy az ember életének hajnalán kialakít magának egy értékrendet, ami aztán meghatározza a többi döntését… Fontos számomra, hogy tegyek valamit a társadalomért, a közösségért, az emberekért; hogy hasznára legyek a társadalomnak. Ez két alappillér számomra. Akkor ebből fakad az a kérdés, miben tudom én az embereket szolgálni Isten dicsőségére. Így tisztult le lassan bennem, hogy papként tudok a legjobban szolgálni.” Hozzátette: Isten minden embert céllal teremtett. Mindenkivel van egy elképzelése, és úgy teremtett meg mindenkit, hogy azt a feladatot el tudja látni. „Ha képességeidre, adottságaidra figyelsz, abban megtalálod, hogy Isten milyen feladatot szánt neked. Számomra így jött az, hogy szeretek az emberekkel beszélgetni, őket meghallgatni, van egy bizonyos fogékonyság bennem gondjaik és bánataik iránt. Szerettem mindig a szentmisét, a szentségek kiszolgáltatását. Nagyjából ezek voltak azok a dolgok, amelyek megérlelték bennem a hivatást.”

Csont Edét 2008-ban szentelték pappá Brassóban, jelmondata: „Duc in altum” („Evezz a mélyre”, Lk 5,4). Közölte: számára ez azt jelenti, hogy ne maradjon meg a felszínességben, a külsőségekben, hanem mindig keresse az élet mélyebb értelmét. „Ezt az ember nem egyedül teszi. Papként azt kellett felfedeznem, hogy mennyire fontos a hívek számára a pap, egy közösség mennyire árván marad lelkipásztora nélkül. Ugyanúgy ez fordítva is érvényes, a pap is árva és család nélküli közösség nélkül…” „Úgy gondolom, a Jóisten semmit sem ad véletlenül. Minden, ami velünk történik, formál, alakít bennünket. Talán jobban tudatosítottam eddigi utam által, hogy a földön csak átutazó zarándokok vagyunk, útban az égi haza felé…” „Próbálom új lendülettel folytatni életemet, megismerni az itteni embereket, utána a helyet, a környezetet, az adottságokat. Ha az ember Istenre hagyatkozik, akkor tapasztalja, nem történnek a dolgok véletlenül. Mindennek megvan a helye, az értelme” – mondta új megbízatásával kapcsolatban az atya. Kiemelte: igazából nincsenek félelmei az új feladat miatt, hiszen – amint Szent János evangélista is mondta – akiben félelem van, abban az Isten iránti szeretet nem tökéletes. „Ha azt érzem, hogy valami miatt kezdek aggódni, valami kezd gyötörni, valamitől félek, akkor azt keresem, miben gyengült meg Istenbe vetett bizalmam. Tudni kell, az Úr nem építi a házat, ha nem fárad az építő.”

 A Nyugatijelen.com Felújításra szorul a szederháti templomtető címmel emlékeztet rá: mivel a szederháti (Arad megye) katolikus templom tornyának faszerkezete elkorhadt, egy szélvihar leszakította róla a keresztet. Éppen ezért tavasztól felújították az ácsolatot, a toronysüvegre új bádogtetőt, míg a csúcsra rozsdamentes acélból készült keresztet szereltek. Az anyagi lehetőségek függvényében a templom homlokzatán is kijavították a vakolatot, újrafestették. A következő nagy feladat a templom tetőzetének felújítása, amit még a tél beállta előtt szeretnének befejezni. A falu egyetlen templomának felújításáért összefogott az egész település, ugyanis a katolikus szentmisék mellett ott tartják szertartásaikat a görögkatolikus, de az ortodox hívek is, ezért mindnyájan adakoztak. Ugyanakkor Pécska Város Polgármesteri Hivatala és a városi tanács is támogatta a munkálatokat. Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános elmondta: a templomtető teljes felújítását feltétlenül végre kellene hajtani, mert a becsorgó eső miatt tönkremehetnek azok a freskók, amelyeket 1959-ben a helyi katolikus családok adományaiból alkotott Ruff István templomfestő. Ugyanakkor meg akarják keresni az adományozó családokat is, hogy a freskók alján lévő, több helyről eltűnt családneveket is felújíthassák. A templomtető felújításához további támogatásokat köszönettel elfogadnak az arad-ségai katolikus parókián, bővebb tájékoztatással szolgálnak a 0257/272-134-es telefonszámon.

A Frissújság.ro Sikeres jótékonysági est címmel számol be arról, hogy augusztus 9-én a Máltai Szeretetszolgálat szatmári fiókja ifjúsági csoportjának önkéntesei a Downtown Pubban szerveztek jótékonysági koncertet, melyen 685 lej gyűlt össze. A rendezvényen körülbelül hatvan érdeklődő vett részt, akik adományaikkal és tombolajegyek vásárlásával is hozzájárultak az akció sikeréhez. Az önkéntesek röviden beszéltek a szervezetnél végzett munkájukról, arról, hogyan zajlanak a foglalkozások a szegény családokból származó gyermekekkel és ifjakkal a szatmárnémeti Szent József Ifjúsági Központban, és milyen terveket szeretnének megvalósítani a közeljövőben. Elképzeléseik között szerepel egy tábor megszervezése is, melynek helyszíne Büdössár lesz. A háromnapos táborban hatvan résztvevő (húsz fiatal önkéntes és negyven rászoruló gyermek, fiatal) ellátását kell megoldaniuk, a jótékonysági koncerten összegyűlt pénzösszeget is erre fordítják.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír