Napi sajtószemle

– 2014. szeptember 1., hétfő | 10:59

A szeptember 1-jei lapok szemléje

A Székelyhon.ro Szükség van Márton Áron példájára címmel tudósít arról, hogy szombaton Csíkszentdomokoson harmadik alkalommal rendeztek emlékkonferenciát Márton Áron egykori gyulafehérvári püspök életéről és pályájáról. A rendezvényt megnyitó szentmisén Tamás József püspök kiemelte: Márton Áron nyáját terelgette szeretettel, jó példával, buzgó tevékenységgel, jó cselekedetekkel. „Mindennap szükségünk van a néhai püspök példájára, ezért szeretnénk azt, hogy a boldogok, majd pedig a szentek között tisztelhessük” – hangsúlyozta. A főpásztor emlékeztetett rá: Márton Áron már akkor kiállt közössége és hite mellett, amikor a régi kommunista rendszerben megpróbálták teljesen kifosztani az Egyházat, megpróbálták megfosztani az embereket hitüktől, elvenni templomaikat. „Ez az urbanizálódó világunk, amelyben vagyunk, sem kegyesebb hozzánk” – jegyezte meg. Tamás József püspök szerint olyan időket élünk, amikor már semmi sem szent: nem szent az emberi élet, a család, a házasság, a tulajdonjog. Az ember a szabadosság szellemében akarja élni az életét, úgy gondolja, mindent meg lehet tenni, amit csak ő akar. „Hová jut el a világunk? Mi lesz mindennek a vége? Éppen ezért van szüksége a mai világnak olyan példaképekre, akikre feltekinthetünk, akitől megtanulhatjuk, hogyan kell ellenállni annak az áradatnak, amely el akar sodorni bennünket, hogyan kell nemet mondani mindarra, ami bűn és ami gonoszság.”

A szentmisét követően a rendezvény a helyi kultúrotthon nagytermében folytatódott, ahol Márton Áronnal kapcsolatos előadások hangoztak el. A nap fénypontját az erdélyi premierként vetített Emelt fővel című dokumentum-portréfilm jelentette, amely a néhai gyulafehérvári püspök életét és pályáját mutatja be. Az alkotás rendezőjével, Xantus Gábor filmrendezővel, illetve munkatársával, Jakab Gábor atyával beszélgethettek is a jelenlevők. A konferenciát a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért szervezte.

A Népszabadság (7. o.) Tusk utódját keresik a „pápaválasztás” után című beszámolója szerint Lengyelországban vannak olyan újságírók és elemzők, akik azt írják, hogy Donald Tusk kormányfőnek az Európai Tanács élére történt megválasztása „szinte felér Karol Wojtyla 1978-as pápává választásával”. A lap hozzáteszi: Tusk karrierje „aligha vezet európai szentté avatáshoz, de az biztos, hogy ez a döntés (akármilyen mérlegelések voltak is a háttérben) nagy elismerés Lengyelországnak.”

A Magyar Hírlap (A remény jelei… 12. o.) beszámol arról, hogy határon túli árva és nehéz sorsú gyerekek adták elő az István, a király című rockoperát szombaton a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. Az előadás főszervezője, Szűcs Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lelkésze, a budapest-széphalmi Jézus szíve templom plébánosa a lapnak elmondta: a rockoperában szereplő kétszáz gyerek kárpátaljai, székely- és csángóföldi, valamint vajdasági gyermekotthonokból érkezett. A rendezvényen felajánlott adományokból ezeket az intézményeket kívánják támogatni, kiemelten a kárpátaljai Szent Mihály Gyermekotthont. Az előadással szeretnék megmutatni – a szereplőknek és a közönségnek –, hogy ezek a gyerekek értékesek, ők a „remény jelei.”

A Magyar Nemzet (Kormányzati támogatás… 2. o.) beszámolója szerint a Miniszterelnökség közölte: a kormány mindent megtesz a miskolci zsinagóga felújítása érdekében. A Ludwig Förster által tervezett, 1861–1863 között épült zsinagóga az ország épített kulturális örökségének kimagasló értéke, a régió legnagyobb működő egyházi épülete. Felújítása több milliárd forintba kerülhet.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír