Napi sajtószemle

– 2014. szeptember 2., kedd | 11:09

A szeptember 2-ai lapok szemléje

A Magyar Hírlap (2. o.) Balog: Emberi jog a vallásos nevelés, a Magyar Nemzet (4. o.) Balog: Lendületben az egyházi oktatás címmel számol be arról, hogy tegnap országszerte tanévnyitó ünnepségeket tartottak, több mint négyezer intézményben kezdődött meg a tanítás. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében leszögezte: alapvető emberi jog a vallásos neveléshez való jog. A humántárca vezetője szerint hazánkban különös státussal bírnak az egyházi és nemzetiségi iskolák, hiszen az egyházi oktatási rendszer vonzó, képes a megújulásra. Balog Zoltán kiemelte: összesen 215 ezer gyermek ült be tegnap az egyházi iskolák padjaiba, és az elmúlt négy évben csaknem megduplázódott az egyházi oktatási intézmények száma.

A Népszava (1. o.) azt kérdezte Iványi Gábortól, valóban vonzóbbá váltak-e az egyházi iskolák, ahogyan azt Balog miniszter állította? A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkészi elnöke így válaszolt: „A szülőknek van bizalma az egyházi iskolákban, hiszen az általunk fenntartott, felsődobszai oktatási intézményben, amelyet a fideszes önkormányzat el akart venni tőlünk, 110 szülőből 70-en jelezték, hogy az intézményt a mi fenntartásunkban hagynák. Másrészt ha a hatalom ennyire támogatja más egyházak iskoláit, miközben a Klik nyomorgatja az állami intézményeket, világos, hogy a szülők számára megnyugtatóbb az egyházi oktatás.”

Ugyancsak a Népszavában (7. o.) Szunyogh Szabolcs Téveszmék és rágalmak címmel vizsgálja a szakiskolák számára készült tankönyveket. A kilencedik osztályosok részére készült kiadvány 274. oldalán olvasható: „A kereszténység a Római Birodalom Júdea nevű – az egyistenhívő zsidók által lakott – tartományában született. Az új vallás megalapítója, Jézus a szeretetről és a megbocsátásról szóló tanokat terjesztett, amelyek szemben álltak a zsidó főpapság elképzeléseivel.” A cikkíró szerint ez „hazugság. Az Újszövetség szerint ugyanis a zsidó főpapságnak nem volt vitája Jézussal a szeretet és a megbocsátás tekintetében, mert minden, amit erről a két kérdésről hirdetett, szerepelt a héber Bibliában is… Jézust azért feszítették keresztre a rómaiak, az volt a bűne, amit a keresztre szögezett táblára fel is írtak, hogy szerintük a zsidók királyának neveztette magát… Az a beállítás, hogy a zsidó főpapok azért támadták Jézust, mert nem értettek egyet a szeretetről és a megbocsátásról szóló tanaival, rágalmazó a judaizmusra nézve, és a katolikus egyház által már túlhaladott szemléletet jelenít meg.” Szunyogh szerint a judaizmus és a kereszténység között a szeretettel kapcsolatban nincs hangsúlybeli különbség, és emlékeztet rá: „Jézus fő parancsolatát” az Ószövetségből idézi: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.” Ez az ige eredetileg Mózes III. könyvében, a 19. fejezetben, a 18. versben olvasható, a legtöbb zsinagógában ki is van írva a kapu fölé. Szunyogh azt ajánlja a tankönyv szerzőinek, szerkesztőinek és engedélyezőinek, hogy „mielőtt ilyen szamárságokat terjeszteni kezdenének a kereszténységről és a zsidóságról, legalább az evangéliumokat olvassák el, ott ugyanis egy csillaggal megjelölve megtalálható, hogy melyik újszövetségi idézet melyik ószövetségi igére támaszkodik. Ezt Balog Zoltán miniszter tudhatná, hiszen fölszentelt református pap. Ha akarná tudni.”

A Magyar Nemzetben (7. o.) Kristóf Attila Én nem tudom… (ki fél Istentől…) címmel megjelent írásában kifejti: „… a totalitárius államok nem félik az Urat, miként ez szerényebb mértékben korunk baloldali liberálisaira is jellemző. A bölcsességet persze ne tagadjuk meg tőlük, bár ők a hívőket tartják ostobának, a papokat kútmérgezőnek, az egyházakat támogató államot pedig keresztény kurzusnak. Hogy ki a bölcs, ki nem, az nem itt és nem most dől el. Tény az, hogy a templomokban nem kedvelik a baloldali pártokat, de tapasztalataim szerint a papok nem uszítanak sem az MSZP, sem Gyurcsány Ferenc ellen, bár választások előtt egyikük-másikuk figyelmezteti a híveket, hogy jól gondolják meg, kire szavaznak. Hogy ez félelemkeltés-e az Úr nevében, én nem tudom…”

A Nyugatijelen.com Istennek hála az építőkért és a megtartókért címmel tudósít arról, hogy szombaton a simonyifalvi katolikus templomban a nagyszámú hívőközösség, valamint húsz pap és egyházi méltóság jelenlétében 10 órakor kezdődött az ünnepélyes szentmise a templom felszentelésének 100. évfordulója alkalmából. Lőrincz Ottó nagyszalontai kanonok-esperes szentbeszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy ezen a csodálatos napon a simonyifalviakkal együtt ünnepelheti a jeles évfordulót. Idejövet, távolról megpillantva a templomot, mint a nyáját őrző pásztort, azonnal megérezte: itt jelen van Isten. Az itt élő emberek 100 év óta az életükért, a becsületükért, a templomukért küzdve megmaradtak katolikusoknak és magyaroknak. Száz év óta menedékük volt a templom, ahova a legféltettebb gondolataikat, érzéseiket hozták el, mert tudták: addig vannak, amíg velük van az Isten. „Mert egy templomnak annyi történelme és története van, ahányan megfordulnak benne. Ahol az ember imádkozik, arra az időre az a hely templommá lényegül, de nem szabad lebecsülni a templom köveit sem, mert amelyik településnek megmarad a temploma és az iskolája, annak a közössége is megmarad. Simonyifalva száz éve teszi ezt a keresztség templomában, ezért itt és most, ezen az ünnepen meg kell köszönnünk Istennek nemcsak a templomépítőt, hanem mindazokat a híveket, akik az évszázad alatt e templomban éltették a hitet, Isten dicsőségére.” A nagyszalontai kanonok-esperes Arany Jánost és Horváth Imre erdélyi költőt idézve méltatta a templom, az égbe nyúló felkiáltójel elemi fontosságát a közösségi életben. Ehhez azonban egy évszázadig szükség volt a szolgálatkész lelkészekre, az áldozatkész hívekre is, akik folyamatosan óvták, megtartották, de azokra is, akik a mostani jeles évfordulóra száz szál piros rózsát tettek az oltárra, illetve munkájukkal járultak hozzá a jeles évforduló ünnepélyessé tételéhez, mindnyájukért köszönettel, hálával tartozunk Istennek.

A Krónika.ro Így bünteti az ortodox egyház a magyarverő pópát címmel ad hírt arról, hogy egy hónapig kolostorba kell vonulnia és bűnei bocsánatáért imádkoznia a bálványosváraljai pópának, aki vasárnap berúgott, és nemzetisége miatt megvert egy magyar fiatalembert. A rendőrség megbilincselve szállította a kapitányságra. A kolozsvári ortodox érsekség szóvivője, Bogdan Ivanov a hírportál kérdésére, hogy milyen szankciókra számíthat egyháza részéről a botrányosan viselkedő pópa, elmondta: figyelembe vették, hogy a 30 éves férfinak eddig soha nem voltak fegyelmi problémái. A szankcióról az érsek döntött. „A kolostorba vonulás a tett súlyához mért büntetés, amely a helyes útra irányítja a bűn elkövetőjét”– mondta az érsekség szóvivője. Tájékoztatása szerint erre az egy hónapra másik pópát küld az egyház Bálványosváraljára.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír