Napi sajtószemle

– 2015. március 26., csütörtök | 11:57

A március 26-i lapok szemléje

A Népszabadság (Hét év börtönt kapott… 14. o.) közli, hogy Lengyelországban hét év börtönbüntetésre ítéltek egy római katolikus papot, aki Lengyelországban és a Dominikai Köztársaságban több gyermeket zaklatott szexuálisan. Wojciech G. soha többé nem dolgozhat 15 év alatti kiskorúak közelében, nyolc áldozatának pedig 155 ezer złotyt, vagyis 11 millió forintnak megfelelő kártérítést kell fizetnie.

A Magyar Hírlap (Újraszentelték… 1., 2. o.) beszámol arról, hogy Erdő Péter bíboros és vezető politikusok jelenlétében átadták tegnap Miskolcon a felújított Búza téri görögkatolikus székesegyházat, amely százmillió forintos kormányzati támogatásból újult meg. (Lásd szerdai, március 25-ei tudósításunkat Megáldották a megújult miskolci görögkatolikus székesegyházat címmel – a szerk.) Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita nyilatkozott is a lapnak. Elmondta: „A mai kor hatásai itt, Európában markánsan az evangélium kristálytiszta üzenetei ellen hatnak. Mondhatnám úgy is, kereszténységüldözés zajlik. Nem a szíriai vagy egyiptomi brutalitás értelmében, hanem szellemi szinten. Nem az emberi személyeket támadják, hanem a gondolkodást. A fogyasztói szemlélet néha agresszív, néha alattomos terjesztésével, a nem belülről fakadó, hanem a külvilág által diktált magatartás kényszerével, ennek a káros és eszetlen megfelelési kényszernek a gerjesztésével, sugalmazásával. Nekünk az a dolgunk, hogy elérjük, senki ne érezze szégyennek a hitét, sőt büszke legyen arra, hogy Krisztushoz tartozik. Szeretném, ha ebben a magyar görögkatolikusok példaadók tudnának lenni.”

A Maszol.ro Hivatalos: vizsgálódik a DNA a magyar egyházak ellen, a Székelyhon.ro pedig Valóban vizsgálja a DNA az egyházi restitúciót címmel közli, hogy a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) szóvivője szerdán megerősítette: a vádhatóság „erdélyi egyházak” ellen vizsgálódik a kommunizmus idején elkobzott ingatlanaik visszaszolgáltatása kapcsán.Livia Săplăcant azért kereste meg a két hírportál, mert kedden a VoceaTransilvaniei.ro arról írt, hogy az erdélyi római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott vagyonnal kapcsolatban indított példa nélkül álló vizsgálatot a DNA, amelynek ügyészei a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaadásának jogosságát ellenőrzik. A portál nem nevezte meg információja forrását, de azt tudni vélte, hogy a vádhatóság három Szatmár megyei település önkormányzatától kérte el a visszaszolgáltatott ingatlanokkal kapcsolatos iratokat.

A Heti Válaszban (39. o.) Baritz Sarolta Laura Van-e erkölcsös spekuláció? című cikke a hazai brókerbotrányok kapcsán íródott. A közgazdász domonkos szerzetesnő állítja: az, hogy a pénzügyeket mire használják, a résztvevőktől függ, nem maga a rendszer gonosz vagy káros. A brókerbotrány kikényszerítette a vezetőkből az intelmeket: Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a brókercégeknél is el kell végezni mindazt a munkát, amit a bankoknál, vagyis a bankszabályozást. Laura nővér kifejti: tradicionálisan a bankszabályozás „a prudens – vagyis körültekintő – működést tartja szem előtt, ami a betétesek biztonságát jelenti. Ez akkor teljesül, ha a bank mindenkor likvid, megfelelő minőségű kihelyezései vannak, kiépítette belső védelmi rendszerét (fedezetek, céltartalék, kontrolltevékenységek, megfelelő mennyiségű saját tőke a nem várható veszteségek fedezésére). Vagyis a prudens pénzügyi működés képes megfelelni a szentírási példázatnak az öt talentumról, amelyből még további ötöt nyert gazdája – feltehetően okos és erkölcsös tevékenységgel.”


Bodnár Dániel/Magyar Kurír