Napi sajtószemle

– 2015. március 28., szombat | 11:30

A március 28-i lapok szemléje

A Magyar Nemzet (2. o.) Százezreken segít a Katolikus Karitász címmel adja hírül, hogy több mint 180 tonna élelmiszer gyűlt össze a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtési akció során, amelyből több mint huszonkétezer család részesül még húsvét előtt. A katolikus templomokban meghirdetett tartósélelmiszer-gyűjtés eredményéből a Karitász-csoportok készítettek húsvéti ajándékcsomagokat a rászorulóknak. Az adományok egy részét az egyházmegyei karitászközpontok osztják szét hajléktalanoknak és nélkülöző családoknak. A csomagokban liszt, olaj, rizs, cukor, tészta, tea, ételkonzervek és édesség található.

A Krónika.ro Együtt keresik Márton Áron lelkületét címmel írja: a Mustármag Közösség Márton Áron püspökről tervezett játékfilmje és a köré épülő misszió egyik mozzanata azoknak a személyeknek a megszólítása, akiket a néhai erdélyi római katolikus püspök bérmált vagy szentelt pappá. Az első találkozást csütörtökön tartották Marosvásárhelyen, de más erdélyi településeken is terveznek hasonló közösségi ünnepet. A kezdeményezésről Bara László római katolikus plébános nyilatkozik a hírportálnak. Elmondta: „A meggyesfalvi közösségben, ahol plébános vagyok, meghirdettem: akik pontosan emlékeznek arra, hogy Áron püspök szolgáltatta ki nekik a bérmálás szentségét, jöjjenek el egy családtagjukkal, és együtt próbálják felidézni a személyes élményt, együtt keressünk kapaszkodókat. Az ünnep meghirdetésében Pál apostol Timóteusnak írt második levelére támaszkodunk, amelyben az öregedő apostol azt mondja: »Ezért figyelmeztetlek, szítsd föl magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem által benned van.« (2 Tim 1,6) Valami ilyesmit szeretnénk most mi is, hogy megszólítsuk azokat a felszentelt papokat, akiket még Áron püspök szentelt, és mindazokat, akiknek kiszolgáltatta a bérmálás szentségét… Feltettem magamban a kérdést, hogy akit ez a nagyszerű ember bérmált vagy fölszentelt, a kézrátételben részesített, a Szentlélek ajándékában részesített, vajon mire használta ezt az ajándékot. Elég-e nekünk, ha ezt az ajándékot elfogadtuk? Hiszen Áron püspök élete és missziója egy ajándék volt népünknek, és csak úgy tudjuk továbbadni, ha felszítjuk magunkban az általa közvetített kegyelmet. Én magam előtt látom az arcát, a mosolyát, de hát én sem vagyok már fiatal... A felnövekvő nemzedék viszont csak fényképről, egy-egy újságcikkből és a mi elbeszélésünkből hallhat róla, és minket terhel a felelősség, hogy ezt az örökséget hitelesen átadjuk. Ezért fontos ez a kegyelemfelszítás. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a szélesebb tömegeket megszólítsuk. Hogy ez mennyire lesz sikeres, az a családokon múlik.”

A Krónika.ro és a Székelyhon.ro Kelemen Hunor: intézményi eszközökkel akadályozzák az egyházi restitúciót című tudósítása szerint az RMDSZ elnöke nehezményezi, hogy a román állami intézmények annak a látszatát keltik, hogy a magyar történelmi egyházak olyan ingatlanokat is visszakaptak, amelyek nem képezték tulajdonukat. Kelemen Hunor egy csütörtök esti brassói közéleti fórumon beszélt erről.

A Székelyhon.ro (A csíkszentléleki…) hírül adja, hogy a Hargita megyei Csíkszentlélek templomterén mutatja be szombaton 13 órától pantomimre épülő szabadtéri passiójátékát a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat. A szabadtéri passiót minden évben előadják a szentegyházi fiatalok, ezúttal Csíkszentlélek a helyszín. A szabadtéri passiójátékban a fiatalok szöveg nélkül, zene segítségével jelenítik meg Jézus szenvedés- és üdvösségtörténetét a virágvasárnapi eseményektől a kereszthalálon és a feltámadáson át a Szentlélek eljöveteléig.


Bodnár Dániel/Magyar Kurír