Napi sajtószemle

– 2015. április 1., szerda | 14:00

Az április 1-jei nyomtatott és online sajtó szemléje.

A Népszabadság (4. o.) Pontosítás címmel közli: „A Quaestorról szóló, a múlt szombati Hétvége mellékletünkben megjelent Itt földrengés lesz, ha Simicska után Tarsoly is kiborul című cikkünkben azt írtuk, hogy »a Quaestor az Erdő Péter bíboros által kezdeményezett, italkereskedelemmel, étkeztetéssel, mozgó vendéglátással foglalkozó Vinum Primatis Zrt.-ben bukkant fel. A cégben a Quaestor és az Incoronata, a Mátyás-templom kulturális központja 50-50 százalékban lett tulajdonos.« Ezt követően cikkünket úgy folytattuk: »A bíboros által meghívott testületbe olyan emberek kerültek be, mint például Baldauf László, a CBA elnöke, Béres József, a Béres Zrt. elnöke, Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, Csizmadia László, a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskola nyugalmazott főigazgatója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék akkori elnöke, Lomnici Zoltán, aki az idő tájt a Legfelsőbb Bíróság elnökeként tevékenykedett, s Tarsoly Csaba, a Quaestor Zrt. elnök-vezérigazgatója.« A felsorolt közismert személyiségek a valóban félreérthető szövegrészt úgy értelmezték, mintha mi azt állítottuk volna, hogy ők a Vinum Primatis Zrt. Igazgatóságának, vagy valamely más testületének lettek volna a tagjai. Pontosítjuk a félreérthető mondatot, s nyomatékosítjuk, hogy a »meghívott testület« alatt nem a gazdasági társaságot, hanem egy egyesületet, a Prímási Borrendet értjük, amelynek nincs köze a Quaestor Zrt.-hez, bár Tarsoly Csaba a tagjai közé tartozott. A pontatlanságért az érintettek elnézését kérjük.”

A Népszava (3. o.) Nincs katolikus kapcsolat címmel közli: megbízható katolikus forrásból úgy értesültek, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kezdeményezésére több mint öt évvel ezelőtt a Vinum Primatis cégben megszűnt a Quaestor-cégcsoport tulajdonlása. Sem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), sem az esztergomi érsekség nem állt üzleti kapcsolatban a Quaestorral, és nem tartott a brókercégnél pénzt.

A Székelyhon.ro Szeretetmorzsa a nagyhéten címmel számol be arról, hogy Csíkszeredán tizenhárom helyi civil szervezet összefogásából idén újra nagyböjti szeretetmorzsával kedveskedtek kedden délután a Szabadság térre kilátogatóknak. A zeneszó mellett kaláccsal és forró teával kínálták az arra járókat. Tamás József gyulafehérvári segédpüspök az akcióval kapcsolatban felidézte az Úr Jézus azon példabeszédét, amelyet a dúsgazdagról és a szegény Lázárról mondott el. Lázár szerette volna, ha a gazdag asztaláról lehulló morzsából adnának neki, de még abból se kapott. „Mi a szeretetnek a morzsáit osztogatjuk ma, és nem az a gondolat vezet bennünket, mint a példabeszédbeli gazdag embert. Ha morzsák hullnak is, mégis a szeretet a leglényegesebb, amellyel gondolunk azokra, akik a mindennapokban, a munkájuk után hazafele menve egy pillanatra megállnak, egy kis időre együtt lehetünk, megoszthatjuk bánatunkat, örömünket egymással” – emelte ki a rendezvény lelkiségét a püspök. A közös ima előtt még köszönetét fejezte ki a szervezeteknek, és Isten áldását kérte továbbra is munkájukra, hogy a közösséget tudják összekapcsolni a szeretet jegyében. A kalács és a tea mellé a jó hangulatról a Sunshine zenekar és a cserkészek gondoskodtak.

A Magyar Nemzet (4. o.) Keresztényi segítség a rászorulóknak című cikke szerint kétszázötven rászoruló család lakhat jól húsvétkor a Katolikus Karitász által tegnap, a józsefvárosi Lujza utcában szétosztott élelmiszercsomagoknak köszönhetően, de hasonló adományokat osztanak a szervezet munkatársai az ország több más pontján is, így a nagyhéten családok ezrei juthatnak tartós élelmiszerhez és egy kis édességhez az ünnep előtt.

Ugyancsak a Magyar Nemzet (Tovább gyűjtenek… 4. o.) közli, hogy húsvétig meghosszabbította a kárpátaljai magyarok és az Ukrajna háború sújtotta területein élők megsegítésére szervezett gyűjtőakcióját a Katolikus Karitász. Az eredeti elképzelések szerint a gyűjtőpontok tegnapig fogadták volna az adományokat, de a határidőt végül a jövő hétre tolták ki. Az átvételi helyek listája megtalálható a www.karitasz.hu honlapon. A szervezet az élelmiszer-adomány mellett az anyagi hozzájárulást is köszönettel veszi, a pénz az erre a célra elkülönített bankszámlára utalható, illetve az 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet támogatni az akciót.

A Magyar Hírlapban (7. o.) Faggyas Sándor Apor Vilmos tanúságtétele címmel emlékszik a hetven évvel ezelőtt, 1945. április 2-án, húsvéthétfőn vértanúhalált halt győri püspökre. A cikkíró kiemeli, hogy Apor Vilmos papi életét és főpásztori szolgálatát mindvégig áthatotta a másokért való jézusi szolgálat és felelősségvállalás. Mindig a megalázottakat és megszomorítottakat védte és segítette. Faggyas felidézi, hogy II. János Pál 1997. november 9-én avatta boldoggá Apor Vilmost, és homíliájában a következőket mondta: „Vilmos püspök hősies tanúságtétele becsületére válik a magyar nemzet nemes történelmének, s a mai naptól fogva az egész egyház csodálattal tekint fel rá. Bátorítsa ez a híveket arra, hogy habozás nélkül kövessék Krisztust, saját életükben is.” Kitér a cikk szerzője arra is, hogy Boldog Apor Vilmos a magyarországi zsidóság emlékezetében „mint Istennek szenvedő mártírszolgája él, aki halálos sebet kapott, de áldozata elősegítheti szellemi-lelki gyógyulásunkat, hisz az ehhez hasonló nemes példa jobbá tesz bennünket.” Faggyas a közelmúltban elmúlt Schweitzer József főrabbit is idézi: „Apor Vilmos az egész magyar nemzet tanítója, az Isten által adott szeretet megvalósítója, példaképe: igaz, szent ember.”

Ugyancsak a Magyar Hírlap (Nagyhét… 12. o.) beharangozza, hogy húsvét alkalmából neves énekesekkel kerül színre Wagner Parsifalja a Magyar Állami Operaházban. Bach János-passióját pedig április 2-án és 4-én láthatja a közönség Eperjes Károly rendezésében, aki az oratorikus zeneművet stilizált arénába, ókeresztény közegbe helyezte, és él a mozgásszínház eszközeivel is. A Kossuth-díjas színész a lapnak elmondta: nem szerencsés a kórust és a szólistákat mozgatni, különben szétesik a hatás. „Végül a díszletben találtam meg a megoldást. Kialakítható egy olyan tér, ahol a balettosok mozgásával felerősíthető a mű mondanivalója, és a tizennégy stáció is megjelenik a colosseum árkádjai között.” Az előadásban Jézust Kovács István alakítja, Pilátust Pelerdi András, az Evangélistát Mukk József. A zenekart Strausz Kálmán vezényli.

Bodnár Dániel/Magyar Kurír