Negyedmillió hívőt várnak Romero érsek boldoggá avatására Salvadorban

Kitekintő – 2015. május 21., csütörtök | 11:44

„A közép-amerikai ország készül történelme legfontosabb napjaira” – írják a San Salvadorban megjelenő újságok ezekben a napokban. Óscar Romero érsek boldoggá avatására május 23-án kerül sor – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

35 évet vártunk – mondja egy asszony, aki mindennap részt vesz azon a szentmisén, amelyet Romero érsek sírjánál mutatnak be. 

Óscar Romerót 1980. március 24-én San Salvadorban, az Isteni Gondviselés Nővérei elfekvőkórházának kápolnájában az oltárnál, misézés közben gyilkolta meg egy mesterlövész a hit elleni gyűlöletből. A szegényekért és a szegényekkel együtt ölték meg.

Az egyházi szervezetek és a kormány egyesítették erejüket, hogy előkészítsék a boldoggá avatási szertartást, amelyet május 23-án tartanak a Las Americas téren, ahol az Isteni megváltó szobra áll. A tér egyik sarkában helyezték el Romero érsek szobrát, ahonnan egyébként rálátás nyílik az Isteni megváltó alakjára.

A Fides missziós hírügynökség információi szerint 250 ezer hívőt és legalább tizenkét államfőt várnak a szertartásra. A salvadori fővárosban eddig nem látott biztonsági intézkedéseket vezettek be az alkalomra. A különböző plébániai közösségek és egyházi mozgalmak is készülnek a részvételre. Május 22-én, pénteken délután 4 órakor zarándoklat indul a San Salvador-i székesegyháztól az érsek sírját őrző kápolnához. Május 23-án, szombaton több mint ezer pap gyűlik össze abban a szemináriumban, ahol Romero érsek tanult.

Romero érsek boldoggá avatásának híre akkor érkezett, amikor az egyházmegyei közösség az érsek születésének centenáriumi ünnepségét kezdte előkészíteni. Romero érsek 1917. augusztus 15-én született Ciudad Barriosban (San Miguel). Az évforduló alkalmából előadás-sorozatot tartanak a boldog életéről az állami és a magániskolákban egyaránt. „Ennek a kezdeményezésnek a célja, hogy továbbadja azt a szeretetre és egységre hívó üzenetet, amelyet Romero érsek kínált fel népének” – hangsúlyozta José Luis Escobar, San Salvador érseke.

A katolikus egyház azt tervezi, hogy újraindítja az Amerika hangja elnevezésű rádiót, amelyen keresztül egykor Romero érsek homíliái eljutottak mindenkihez. Ezért az intézmény két bombatámadást szenvedett el 1980-ban. Escobar érsek arról tájékoztatott, azért szeretnék újraindítani a rádiót, hogy ismét közvetíteni tudják Romero érsek beszédeit és homíliáit, amelyeket felvételeken megőriztek.

Az Óscar Romero életrajzát, papírra vetett prédikációit és gondolatait, hangfelvételeken megőrzött beszédeit közzétevő, valamint a boldoggáavatási eljárás folyamatát leíró hivatalos honlap itt érhető el spanyol nyelven.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria