Nem adják le az imára buzdító hirdetést a brit mozikban

Kitekintő – 2015. november 24., kedd | 18:30

A három legnagyobb brit mozihálózat, az Odeon, a Vue és a Cineworld sem adja le az anglikán egyház hirdetését, attól tartva, hogy sértené többek érzékenységét – számolt be róla a The Guardian hírportálja.

Az egyperces videóban különböző nemzetiségű és társadalmi csoportokba tartozó hétköznapi emberek (rendőr, súlyemelő, menekült, iskolás gyerek) imádkozzák a Miatyánkot.

A hirdetések leadása mellett kiállt az ateista Richard Dawkins is, kifejtve, hogy a vallási reklám semmivel sem offenzívebb, mint mondjuk egy szappanhirdetés. Mint a The Guardiannek elmondta, először úgy vélte, nem a szólásszabadság megsértéséről van szó, hanem a mozihálózatok döntési szabadságáról, mégsem ért egyet azzal, hogy a hirdetés esetében valamilyen érzékenység megsértéséről lenne szó. Szerinte ha valaki támadva érzi magát egy olyan triviális dolog miatt, mint amilyen az ima, akkor az az ember megérdemli, hogy megsértődjön.

Arun Arora, az anglikán egyház kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott a The Guardiannek: az imádságra buzdító hirdetés lejátszásának lehetőségét a Star Wars (Csillagok háborúja) sorozat új epizódjának december 18-ai bemutatója adta. Az imádságot népszerűsítő videót a karácsony előtti héttől vetített új film előtt játszották volna a mozikban.

A Miatyánkot emberek milliói imádkozzák mindennap a világon, és Nagy-Britanniában is évszázadok óta a hétköznapi élet része – fogalmazott a kommunikációs igazgató. – Az imádság a kultúra minden területét áthatja a popdaloktól a rekviemeken át a mindennapi közösségi találkozásokig és nemzeti megemlékezésekig. Éppen ezért a mozihálózatok döntése egyfelől „pusztán butaság”, másfelől pedig a szólásszabadságot veszélyezteti. A mozik még mindig megváltoztathatják döntésüket, amit az egyház örömmel fogadna – tette hozzá Arun Arora.

Forrás: MNO.hu; The Guardian

Fotó: MNO.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria