Nem épülhetett meg templomuk, a telkén nyitottak szent kaput egy grúz városban

2016. január 19. kedd 18:29

Grúzia egyik legősibb városában, Rusztaviban a katolikus egyház évek óta nem kapott templomépítési engedélyt. Giuseppe Pasotto apostoli adminisztrátor kezdeményezésére az elmúlt decemberben a leendő templom helyén falak, épület nélkül is felállították és megnyitották az irgalmasság szent kapuját.

Az ország délkeleti részén fekvő Rusztaviban évek óta elkészültek az Isteni Irgalmasság-templom építésének tervei, az egyházközség be is nyújtotta azokat az illetékes hatóságnak. A templom megépítésének minden feltétele megvan, kivéve az építési engedély – tájékoztatta a médiát Giuseppe Pasotto, a Kaukázus aposotoli adminisztrátora. Három éve várnak az engedélyre,  a polgármester aláírása nélkül nem kezdődhet meg az építkezés. Giuseppe Pasotto úgy látja, szándékos akadályoztatás miatt hiúsultak meg a munkálatok, hiszen minden szükséges dokumentumot benyújtottak, és megvan a telek is, ahová a templomot emelnék. Az ortodox többségű országban nem felhőtlen a többség és a kisebbségben lévő katolikusok viszonya.

Az irgalmasság szentévének kezdetén megszületett a közösségben a szándék, hogy a templom helyét adó zöld területen felállítsák az irgalmasság szent kapuját, ami kialakításában a templom leendő kapuját mintázza.

„Ott áll a kapu a megfelelő helyen, de ma még hiányoznak a falak.  Ezzel a szimbolikus cselekedettel azt szeretnénk kifejezésre juttatni, hogy az irgalmasságot naponta meg kell élnünk, akkor is, ha ebben ellenállásba ütközünk” – fogalmazta meg a püspök a közösségnek szánt üzenetet. Arra is tanít, hogy az irgalmasság gyakorlásához türelemre van szükség, s annak elfogadására, hogy időnként fel kell adnunk elképzeléseinket, és más utakat kell keresnünk. 

„A társadalom számára is jel, hogy felállítottuk a semmiben a szent kaput – hangsúlyozta a Kaukázus aposotoli adminisztrátora. – Arra figyelmezteti a hatóságokat és a társadalmat, hogy az irgalmasság és az igazságosság összetartoznak.”

Pasotto a híveknek írt körlevelében azt hangsúlyozta, hogy az irgalmasság nem korlátozható, gyakorlását nem kell egy adott helytől függővé tenni, mert átöleli az egész világot. Képzeljétek el, ott állunk a kapu előtt, kinyitjuk, mit találunk mögötte? Semmit. Nincsenek falak, de az irgalmasságnak nincs szüksége falakra! Nincs fedél, hiszen az irgalmasság az eget láttatja. Nincsenek ülőhelyek, hiszen az irgalmasság azt kéri, induljunk el egymás felé. Remélem, a mi semmiben felállított kapunk segít megérteni valamit az isteni irgalmasságból” – fogalmazott. 

„A grúz szent kapu talán a legeredetibb a világon, de teljesíti küldetését. Az ország katolikus hívei komolyan veszik a szentév küldetését. A kaput meg kell nyitnunk, ortodox testvéreinkkel és más keresztény felekezetekkel keresnünk kell a párbeszéd lehetőségét” – mondta Pasotto, és hozzátette: „Fájdalmas a tudat, hogy együtt élünk keresztények ebben az országban, és nem tudunk közösen imádkozni. Még meg kell nyílniuk a kapuknak, mert azok megnyílása jelenti azt, hogy a jövő számára is nyitottak leszünk.”

Forrás és fotó: Zenit, Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-jelenletbol-fakad-minden-bemutattak-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotetet
A jelenlétből fakad minden – Bemutatták a Varga László püspökkel készült interjúkötetet

Április 25-én mutatták be Kaposváron „A bőrünk alá bújt Isten” című könyvet, melyben Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel. A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban megjelent kötetet Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja ismertette

2018. április 26. csütörtök
vagany-keresztenyek-az-informacios-tarsadalom-koraban-majus-vegen-tartjak-kereszteny-szigetet
Vagány keresztények az információs társadalom korában? – Május végén tartják a Keresztény Szigetet

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Izgalmas családi programok mellett mélyenszántó pódiumbeszélgetések várják az érdeklődőket.

2018. április 26. csütörtök