Szavak helyett konkrét segítségre van szükségük az iraki keresztényeknek

Kitekintő – 2014. július 24., csütörtök | 13:55

Egyre drámaibb az iraki keresztények helyzete, akik menekülni kényszerülnek lakóhelyükről az iszlám állam erőszakos előretörése miatt. Az UNICEF jelentése szerint a menekültek száma eléri háromezret – olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

Különösen súlyos a helyzet Moszulban, ahol a dzsihadisták templomokat és kolostorokat foglaltak el, fölgyújtották a szír katolikus érsekséget, míg a keresztényeket védelmi díj megfizetésére vagy áttérésre kötelezték.

Ferenc pápa továbbra is kiáll mellettük, erről tanúskodik az a vasárnapi telefonbeszélgetés is, amelyet az antióchiai szír katolikus pátriárkával folytatott. Szolidaritásának jeleként kedden a Vatikánban fogadta Giorgio Lingua érseket, aki Irakban és Jordániában képviseli a Szentszéket. „Most a szolidaritás konkrét és bátor gesztusaira van szükségünk mindenki részéről” – nyilatkozták a Bagdadban kedden összegyűlt püspökök.

Felhívásukat visszhangozza Amel Shamon Nona moszuli káld érsek, aki a rádiónak nyilatkozva elmondta: „Az egész világhoz szóltunk, elmagyarázva, mi történik Moszulban a keresztényekkel: az emberiség elleni bűntettről van szó. Emellett három nagyon fontos dolgot kértünk: védelmet számunkra és minden kisebbségnek, továbbá a Moszul városából elmenekült családok támogatását, illetve azt, hogy találjanak házakat és iskolákat ezeknek a családoknak, akik mindenüket hátrahagyták.”

A felhívás minden irakinak és az egész világnak szól – mondja az érsek –, hogy kiutat találjanak főként Moszul számára, ahol rendkívül értékes egyházi javak és kéziratok vannak, amelyek az egész emberiség közös örökségét képezik.

Az, hogy nemrég az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte az üldözéseket, jó hír az iraki keresztényeknek, de igazán konkrét segítséget is várnak. Az iraki népnek biztonságra van szüksége, mert a keresztények az egész országban félelemben élnek.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak muzulmánok, akik szolidárisak a keresztényekkel, a moszuli káld érsek elmondta, hogy valóban van erre példa, de nem túl sok: „Bagdadban körülbelül százan fejezték ki a keresztények melletti szolidaritásukat. Más hasonló gesztusokra is sor került Moszulban, például néhány muzulmán autójával vitte ki a keresztényeket a városból.”

Amel Shamon Nona kijelenti, hogy vallási alapú tisztogatást szenvednek el, de azt is hozzáteszi, hogy Ferenc pápa szavai nagy erőt adnak nekik.  Sok más egyház is kezd szolidárisnak mutatkozni irányunkban, de az iraki keresztények többet akarnak ennél: azt, hogy a keresztények az egész világon kimutassák szolidaritásukat, és nyíltan beszéljenek erről a tragédiáról.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria