Német nyelvű hálaadó szentmisét mutattak be Bajon

Kishírek – 2016. április 27., szerda | 14:46

A baji német nemzetiségű lakosság betelepítésének 271. évfordulójára emlékezve Havassy Bálint László plébános celebrált német nyelvű szentmisét április 23-án délután a Komárom-Esztergom megyei település Assisi Szent Ferenc-templomában.

A népviseletbe öltözött hívekkel teli templomban német énekek és imák szólaltak meg. A bajiakkal együtt adtak hálát az Úrnak az elmúlt évszázadokért a környei, szári, herendi, várgesztesi és a vértessomlói hagyományőrzők is.

Havassy Bálint homíliájában felhívta a hívek figyelmét a befogadás fontosságára, melynek jó példája a településükre a 18. század derekán érkezett sváb családok története.

A szentmisét követően a rendezvény a Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola tornatermében folytatódott.

1745. április 22-én érkeztek az első sváb családok Baj településre. A hajdani zsellérek nemcsak az Eszterházy-birtok földjeit művelték itt, hanem idővel saját birtokaikat is a szőlőhegyen. A betelepülők hagyományaikat, szokásaikat főleg a vallás, a katolikus ünnepek kapcsán tartották meg. A hit jelentős összetartó erő azóta is, hogy a sváb nyelvet kevésbé és csak szűkebb körben használják a községben.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria