Nemzetközi etikai konferenciát tartottak Szarajevóban

2018. augusztus 7. kedd 10:56

78 ország 421 képviselője gyűlt össze július 26. és 30. között Szarajevóban a CTEWC (Catholic Theological Ethics in the World Church) konferenciáján. Magyarországot Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora és Geiszelhardt Sára, a főiskola hallgatója képviselte.

A találkozót a szervezet alapítója és a konferencia egyik főszervezője, James F. Keenan SJ, a Boston College (US) professzora nyitotta meg. A konferencián többek között Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke; Blase Cupich bíboros, chicagói érsek és Vinko Puljić bíboros, szarajevói érsek is részt vett.

A konferencián számos előadás, kerekasztal-beszélgetés foglalkozott az etika legégetőbb mai kérdéseivel – mint a klímaváltozás, az elvándorlás kérdése, a nők helyzete az Egyházban – és ezek teológiai megközelítésével.

Az öt plenáris nyitóelőadót az öt kontinensről választották a szervezők, az európai hangot Kovács Gusztáv képviselte.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora előadásában kiemelte a teológusok közötti együttműködés és a kapcsolatépítés fontosságát. Arra biztatta a résztvevőket, hogy éljenek a konferencia adta lehetőséggel, lépjenek át lélekben és gondolkodásukban is a megszokott határokon, és építsenek olyak nemzetközi kapcsolatokat, amelyek hosszú távon teszik lehetővé a különféle kontinensekről és kultúrákból érkező teológusok együttgondolkodását.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

00:29
ferenc-papa-az-oltariszentseg-atalakit-minket-hogy-az-urert-es-testvereinkert-eljunk
Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk.

2018. augusztus 19. vasárnap