Nemzetközi etikai konferenciát tartottak Szarajevóban

2018. augusztus 7. kedd 10:56

78 ország 421 képviselője gyűlt össze július 26. és 30. között Szarajevóban a CTEWC (Catholic Theological Ethics in the World Church) konferenciáján. Magyarországot Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora és Geiszelhardt Sára, a főiskola hallgatója képviselte.

A találkozót a szervezet alapítója és a konferencia egyik főszervezője, James F. Keenan SJ, a Boston College (US) professzora nyitotta meg. A konferencián többek között Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke; Blase Cupich bíboros, chicagói érsek és Vinko Puljić bíboros, szarajevói érsek is részt vett.

A konferencián számos előadás, kerekasztal-beszélgetés foglalkozott az etika legégetőbb mai kérdéseivel – mint a klímaváltozás, az elvándorlás kérdése, a nők helyzete az Egyházban – és ezek teológiai megközelítésével.

Az öt plenáris nyitóelőadót az öt kontinensről választották a szervezők, az európai hangot Kovács Gusztáv képviselte.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora előadásában kiemelte a teológusok közötti együttműködés és a kapcsolatépítés fontosságát. Arra biztatta a résztvevőket, hogy éljenek a konferencia adta lehetőséggel, lépjenek át lélekben és gondolkodásukban is a megszokott határokon, és építsenek olyak nemzetközi kapcsolatokat, amelyek hosszú távon teszik lehetővé a különféle kontinensekről és kultúrákból érkező teológusok együttgondolkodását.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd