Fülöp-szigetek – Boholi bölcsességek

2016. január 25. hétfő 11:49

Január 24. és 31. között rendezik a Fülöp-szigeteki Cebuban az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A felkészülés napjaiban a magyar küldöttség eljutott Bohol szigetére. Török Csaba teológus beszámolóját olvashatják.


Bohol szigetét nevezik Noé bárkájanak is: sok sziget között, középen védve van a csapásoktól. A történelem és a természet azonban sokszor rácáfolt erre a megnevezésre, kemény próbának vetve alá a helyieket. Ők mégis megőrizték derűjüket s belső békéjüket, eközben nagyon egyszerű bölcsességeket fogalmazva meg.

Ne siránkozz, hanem adj hálát! Sokan ma is szörnyülködnek, amikor meglátják a földrengés által okozott pusztítást. A boholiak erre azt mondják: Milyen jó, hogy ez így történt! A csapás csütörtök reggel érte őket – ha vasárnap lett volna, s mindenki a templomokban van, a leszakadó vaslemezes mennyezetek tízezreket öltek volna meg. Ráadásul ez a nap (muszlim ünnep lévén) munkaszüneti nap volt, mindenki otthon maradt. Mi lett volna, ha a gyermekek az iskolákban vannak, amelyek a földrengés miatt romba dőltek? Reggeli után következett be a katasztrófa: a hatórai miséről már mindenki hazaért, de még nem kezdődött meg a napi sürgés-forgás. Rossz az, ami történt – de mennyivel jobb annál, mint ami történhetett volna. Ezért hát hálát kell adni a jó Istennek!

Légy bőkezű és nagylelkű! A kereszténység története rossz csillagzat alatt kezdődött a szigeten. Az első keresztény király lánya nem sokkal a megkeresztelkedése után meghalt. Az apa úgy reagált, mint egy vérbeli boholano: ha már így történt, akkor ez lesz az ő zsengeáldozata Istennek. A nép hasonlóképpen nyitott szívű, nem az elvesztést, hanem az adást látja a dolgokban. Így van ez a nagy fiesta idején, amikor minden háznak nyitva az ajtaja, s mindenhol szívesen vendégül látják az embert, de a mindennapokban is, amikor adakozni vagy egyszerűen csak adni kell a másiknak.


Énekelj! A boholanók szívéhez az éneken át vezet az út. A jezsuiták is így tudták megtéríteni őket. Ők pedig énekeltek és énekeltek, bármi történt is. A zeneiskolákban a saját dallamaikat is lejegyezték, mert nemcsak kiváló hangú, de kreatív énekesek is. Bármi éri őket, a zene hangjaival mondják el. Tiszta daluk nemcsak nekik ad örömet, de hallgatóikra is jó hatással van. Szent Ágoston igaza itt tapasztalati tény: aki jól énekel, kétszeresen imádkozik. Amikor a messzi földön elő boholanók hazajönnek az ünnepekre, a legnagyobb ajándékot adják a közösségnek: felmennek a templomi kórusra énekelni. A romba dőlt templomokból sokszor az orgonakarzat hiányzik nekik a legjobban.

Légy hűséges! A hűség elsődleges fontosságú egy boholano számára. Akárhol is él, kötődik hazájához, s ha teheti, az ünnepekre hazatér. A jeles idők emiatt kész népvándorlást váltanak ki. De ugyanígy hűségesek a hitükhöz is. Amikor a sziget kongresszusi képviselője meghallotta, milyen problémái vannak az európai kereszténységnek, csak ennyit mondott: „Ne féljetek, van már ott elég sok filippínó, majd ők segítenek új lendületet és energiát adni.” Ugyanígy hűségesek a barátságban, ezt leginkább a spanyolokkal kötött vérszövetségük mutatja. Még ha olykor nehéz és hálátlan dolog is a hűség, s túl nagynak tűnik az ára, akkor is ki kell tartani – nemcsak azért, mert a másik megérdemli (vagy sem), hanem azért, hogy önmagunkhoz is hűségesek legyünk.

Szeresd és tiszteld a természetet! Megtérésük előtt a boholanók animisták voltak, úgy hitték, lelkek laknak az élőlényekben, de még a kövekben, vizekben is. Keresztényként ezt már nem hiszik, ám mégis tisztelik az őket körülvevő világot. Nem szemetelnek, mert – mint tréfásan mondják – még észrevenné őket egy szellem. Aki barangol a sziget útjain, megfigyelheti a szeretettel nevelt növények sorát, a tiszta és virágos portákat. A természetes szépség mintha kibontakozna az emberek kezei között.


Nem mindig jó az erőltetett fejlődés. Amikor 1957-ben Carlos P. Garcia került első boholanóként az elnöki székbe, azt mondta ismerőseinek, hogy egy elnök nem lehet részrehajló. Ezért nem akarja támogatni szülőföldjét. Erre majd a második ciklusában kerít sort. Csakhogy ez a második ciklus soha nem jött el – s a fejlesztések is elkerülték a szigetet. A terület elmaradt másoktól, nehezebb volt a megélhetés. Mindez tragédia? A helyiek szerint nem, mert így tiszták maradtak a folyók, zöldek az erdők, Bohol olyan hely lehet, ahová messziről is eljönnek, hogy megcsodálják szépségét. Mindez elpusztult volna, ha az erőltetett fejlődés lett volna a cél.

Isten mindenben ott van. Bohol szigetén igen elterjedt a mototaxi. Ez tulajdonképpen egy motorkerékpár, oldalkocsihoz hasonló fülkével, amelyben az utast szállítják. Amikor kiadják a jármű forgalomba helyezési engedélyét, a tulajdonosnak szentírási idézetet kell mottóul választania, amit felfest a fülke hátuljára. Ez a gesztus jelképesen kifejezi a helyiek meggyőződését, hogy Isten velünk van az élet minden területén. Aki vele járja a maga útjait, soha nem lesz egyedül. Benne mindene megvan, ami az élethez kell.

Fotó: Wikipédia

Török Csaba/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa Erdő Péter bíborost újabb öt évre kinevezte az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

15:55
-az-ugyunk-kozos-gyerek-piarista-tanoda-nyilt-satoraljaujhelyen
„Az ügyünk közös: a gyerek” – Piarista tanoda nyílt Sátoraljaújhelyen

Miben áll a piarista titok? Milyen pluszt adhat egy tanodának, ha piarista kezelésbe kerül? Október 20-án, a sátoraljaújhelyi Új Hely Tanoda megnyitóján ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

13:10