New York: Assisi Szent Ferenc-kiállítás nyílt az ENSZ-székházban

Kitekintő – 2014. november 18., kedd | 18:30

November 17–28. között az ENSZ New York-i székházában a „Ferenc testvér: nyomok, szavak, képek” című kiállításon tekinthetők meg Assisi Szent Ferenc eredeti kéziratai és dokumentumai.


„A népek vezetőinek, konzuljainak, bíráinak Ferenc testvér egészséget és békét kíván” – „Isten szegénykéje” ezekkel a szavakkal küldte a béke és testvériség üzenetét kora vezető osztályának, ami ma is nagyon aktuális a megosztottságtól és erőszaktól szenvedő világban. A 13–14. századból származó tizenkilenc kézirat és dokumentum – közöttük pápai bullák, a híres 338. kódex, amely tartalmazza a legősibb ferences írásokat és a Naphimnuszt – Assisiből New Yorkba érkezett. A kiállítás római sajtóbemutatójáról Enzo Fortunato atya, az assisi Szent Kolostor Sajtóirodájának igazgatója nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

„Az volt a tárlat célja, hogy az ENSZ tagjai olvashassák és hallhassák Szent Ferencet. Ma, a nagy konfliktusok, a környezet tönkretétele idején, amikor a szegények száma egyre növekszik, Szent Ferenc újra elmondja szavait egy ilyen jelentőségteljes helyen. Első alkalommal »lép be« az ENSZ-be, történelmi pillanat ez. Ferenc pápa látogatása előzetesének is tekinthető a kiállítás” – hangsúlyozta Fortunato atya. 

A tárlat New Yorkba utazása azért is jelentős, mert az amerikaiak érzékenyek Szent Ferenc szavaira: számos közéleti személy, akit megérintett lelkülete, zarándokolt Assisibe. Fortunato atya kiemelte közülük ifjabb Robert Kennedyt, Patty Smitht, Bruce Springsteent és Oprah Winfreyt.

A tárlat 2014. december 2. és 2015. január 14. között Brooklynban a városházán (Brooklyn Borough Hall) is látható lesz, majd onnan tér haza Assisibe.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír