A New York-i érsek is felszólal az amerikai pártok gyűlésein

Kitekintő – 2012. szeptember 3., hétfő | 16:01

Timothy Dolan bíboros, New York érseke, az amerikai püspöki konferencia elnöke vezette a záróimát a Republikánus Párt floridai ülésén, augusztus 30-án. Az érsek elfogadta a Demokrata Párt meghívását is.

A Republikánus Párt Nemzeti Konvencióján Mitt Romney, Massachusetts volt kormányzója, valamint Paul Ryan wisconsini képviselő hivatalosan is elfogadta a elnök-, illetve alelnök-jelöltséget, azaz ők lesznek Barack Obama Demokrata párti elnök kihívói a november 6-án tartandó választásokon.

A bíboros saját blogján közzé tette az ima szövegét, amely így szól az első két bekezdése:

„Mindenható Atyaisten, Ábrahám, Iszák, Jákob és Jézus atyja, könyörgünk, hogy továbbra is terjeszd ki áldásodat a szabadság e szentélyére és mindazokra, akik otthonuknak hívják e földet. Áldásodat kérjük a még meg nem születettekre és azokra, akikkel hamarosan találkozol életük végén. Áldd meg azokat a családokat, amelyek ősei ezekre a partokra értek nemzedékekkel ezelőtt és azokat a családokat is, akik nemrégiben érkeztek, hogy egy jobb jövőt építsenek beleszőve életüket a gazdag amerikai társadalom szövetébe.

Bölcsesség, igazságosság és hatalom Istene, kérjük, hogy vezesd azokat, akik bennünket vezetnek, és akik a jövőben vezetnek majd bennünket: az elnököt, az alelnököt, a kongresszust, a Legfelsőbb Bíróságot és mindazokat, akik a közjót akarják szolgálni a közhivatalokban, különösen is Mitt Romney kormányzót és Paul Ryan kongresszusi képviselőt. Tedd őket értékes szolgáiddá azáltal, hogy országunkat szolgálják. Segíts őket, hogy emlékezzenek arra: csak egyetlen igazságos kormány létezik, amely inkább az állampolgárokat, mint önmagát szolgálja.”

A bíboros ezzel együtt elfogadta a Demokrata Párt meghívását is. A demokraták gyűlést szeptember 3-6. között tartják Charlotte városában. Joseph Zwilling, az érsekség szóvivője leszögezte: egyik meghívás elfogadását sem szabad úgy értelmezni, mintha a bíboros beállt volna bármelyik párt jelöltjei mögé, írja a CNA.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír