Nicaragua egyházmegyéi nem szállásolnak el fiatalokat a panamai ifjúsági világtalálkozó ideje alatt

2018. augusztus 11. szombat 12:45

2019. január 22. és 27. között rendezik meg Panamában a következő ifjúsági világtalálkozót, amelyen a Szentszék közleménye szerint Ferenc pápa is részt vesz. A nicaraguai egyházmegyék nem látnak vendégül zarándokokat az országban zajló erőszakos események miatt.

Nicaraguában áprilisban törtek ki zavargások, miután a biztonsági erők fegyverrel leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta sem szűnt a kormányzati elnyomás az országban, és számos erőszakos incidens történt, melyeknek már több száz halálos áldozata van. A Nicaraguát sújtó súlyos válság miatt a helyi katolikus püspöki konferencia úgy döntött, hogy nem nyújt szállást januárban a nemzetközi ifjúsági program résztvevőinek – olvasható a napokban kiadott közleményükben.

A többségében közép-amerikai országokból, de a világ minden tájáról érkező fiatalokat a panamai és a Costa Rica-i egyházmegyék fogadják majd be. A becslések szerint legalább 300 ezer zarándok érkezik majd Panamába, a papok és püspökök mellett.

João Chagas, a Világiak, Család és Élet Kongregációja ifjúsági irodájának felelőse nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a nicaraguai püspöki konferencia döntéséről. „Panama kis ország, ezért először azt tervezték, hogy az elszállásolást kiterjesztik Costa Rica és Nicaragua egyházmegyéire is. A nicaraguai lakosságot érintő súlyos válság azonban szükségessé tette, hogy a helyi püspöki konferencia meghozza ezt a döntését.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00