Nicora bíboros lesz a vatikáni pénzügyi felügyelet vezetője - videóval

2011. január 20. csütörtök, 11:55

XVI. Benedek Attilio Nicora bíborost nevezte ki a Vatikán nemrég felállított pénzügyi felügyeleti szerve vezetőjének. A bíboros jelenleg a Szentszéki Vagyonkezelő elnöki feladatait látja el, most így a Pénzügyi Információs Felügyeletet is ő vezeti majd.

A szervezetet, a „vatikáni PSZÁF-ot” 2010 végén alapította a Szentatya. A szervezet felügyelőtanácsának négy tagja lesz. A PIF feladata a pénzügyi visszaélések megakadályozása és felderítése, valamint tartania kell a kapcsolatot az Európai Unió pénzügyi felügyeleteivel is – írja a CNA.

A bíborost négy olasz szakértő, Claudio Bianchi, Marcello Condemi, Giuseppe Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto és Cesare Testa fogja segíteni munkájában. Az igazgatót Nicora fogja kinevezni.

A felügyeletnek joga lesz ellenőrizni minden vatikáni szervezet pénzügyi és más vagyoni tranzakcióit, és független minden más vatikáni pénzügyi intézménytől, beleértve a Vallási Műveletek Intézetét, a „Vatikán bankját” (IOR).

A Vallási Műveletek Intézete speciális bank, ügyfelei közt kizárólag a Szentszék alkalmazottai, egyházmegyék és szerzetesrendek találhatóak, és létrehozásának célja az volt, hogy a különböző vallási célú szervezetek ne spekuláljanak a pénzzel. 

Az új felügyelet április elsején kezdi meg munkáját a december 30-án hozott rendelkezések értelémben, amelyek ekkor lépnek hatályba.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57