Nők a fonóban

Hazai – 2012. október 27., szombat | 11:41

Támogatni egymást, hogy a sokféle feladatnak való megfelelés kényszere alatt se feledkezzünk meg arról, hogy mi az igazi szerepünk – fogalmazta meg célját a szegedi Szent Mihály plébánia családi köre az ősszel indított fonó foglakozás kapcsán.

Havi rendszerességgel tartanak foglalkozást nőknek Szeged-Szentmihályon. Céljuk, hogy vidám, kötetlen közösséget hozzanak létre anyákból és lányaikból, nagymamákból. A fonóban egymással és meghívott előadóval beszélgetnek a női szerepek (hivatásos anya, apáca, üzletasszony), női küldetés és életpályamodell, a női és férfi szerep változásai, női példaképek a történelemből, gyermekáldás, munka és család, egészséges életmód, családösszetartó praktikák, energia- és időtakarékos háztartásvezetés témákról.

Az alkalmak szellemi-lelki részét minden alkalommal kiegészíti egy gyakorlati foglalkozás: egymást és egymás lányait kívánják megtanítani a háztartásban is fontos kézművesség fortélyaira. Így például tanulnak horgolást, hímzést, foltvarrást, nemezelést, dekupázs, csuhé- és szalmadíszek, rongybaba, filc figurák készítését, gyöngyfűzést, fonást, agyagozást. Mindezt a háztartási ismeretek – főzés, sütés, befőzés, kertészkedés – egészíti ki.

Az összejövetel lényege, hogy a nők önmagukért – lányaikért és anyáikért – és legfőképpen a családjuk harmóniájáért tevékenykedjenek egy egymást gazdagító szeretetközösségben – fogalmazzák meg bemutatkozásukban a fonó szervezői. A nő sokféle feladatnak kényszerül megfelelni: egyszerre feleség, anya, házvezetőnő, szakács, mosónő, családi projekt-menedzser, pszichológus, lelkivezető, ápolónő, munkavállaló. Nagyon fontos, hogy megfelelés kényszere alatt ne feledkezzen meg arról, hogy mi az igazi szerepe. Egymást szeretnék segíteni abban, hogy lányaiknak, bármilyen negatív hatás is éri őket a társadalom részéről, felnőttkorukra helyes identitás tudatuk legyen, és a következő nemzedékre átöröklődjön a mai asszonyok tudása és lelkülete. Remélik, hogy a család többi tagja, a férfiak és fiúk, akik szintén elszenvedői a női erő szétforgácsolódásának, szintén profitálnak majd a fonóból.

Körükbe várnak mindenkit, az egészen pici lányoktól az idős nagymamákig, korhatár nélkül.

A Fonó létrejöttét és működését támogatja az egyházközség által benyújtott és elnyert Paprikakoszorú elnevezésű TÁMOP-pályázat.

Magyar Kurír

(té)