Nyáron is aktívak a debreceni görögkatolikus szakkollégisták

2018. augusztus 14. kedd, 16:56

A debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatói a társadalmi felelősségvállalás és a tudományos munka ötvözésének jegyében három településen végeztek kérdőíves kutatást és önkéntes munkát idén nyáron.

A Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium hallgatói a vizsgaidőszak után is igyekeztek hasznosan tölteni az idejüket. A szakkollégium szakmai programjában kiemelt szerepet kap a társadalmi felelősségvállalás és a tudományos munka. Ezt a két területet ötvözték idén nyáron is az egyetemisták az intézmény nyári kutatóprogramjában. Három településen, Hodászon, Kántorjánosiban és Hajdúdorogon végeztek kérdőíves kutatást és önkéntes munkát.

Hodászon a görögkatolikus cigány egyházközség látta vendégül a több turnusban érkező hallgatókat. A várandósságról, az interperszonális kapcsolatokról, valamint az egészségügyben szerzett tapasztalatokról szóló kérdőívekkel a településen és a szomszédos Kántorjánosiban élő romákat keresték meg. Az ott töltött napok során Lakatos Sándor és Kósa Anita segítették a roma szakkollégistákat a helyi viszonyok feltérképezésében.

A kutatás alatt Oroszné Obbágy Rita, a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs referense is meglátogatta a csapatot, és nagy érdeklődéssel hallgatta tapasztalataikat. A fiatalok a két település mellett Máriapócsra, a Nemzetiségek Házába is ellátogattak, ahol bekapcsolódtak az aktuálisan zajló napközis tábor programjába.

Hajdúdorog a roma szakkollégium bázistelepülésének tekinthető, így idén sem maradhatott ki a kutatóprogram célterületei közül. Az intézmény számos formában jelen van a település cigányok lakta részein. Budai János diakónus ezen alkalommal is nagy örömmel fogadta a hallgatókat, akik itt is kérdőíveket töltettek ki a helyi cigány lakosokkal, valamint – kihasználva az alkalmat – bekapcsolódtak a ruhaadományok válogatásába és a cserépmosásba is.

A hallgatók elmondása szerint ez a program mindig jó alkalom arra, hogy jobban megismerjék a romák problémáit, tapasztalatait, valamint a görögkatolikus cigánypasztoráció eredményeit.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57