Nyitott templomok estéje a Szatmári Egyházmegyében

Külhoni – 2014. november 24., hétfő | 11:20

A tervezettnél több templom kapcsolódott be az erdélyi egyházmegyében első alkalommal megrendezett nyitott templomok estéje programba november 21-én, pénteken – írja a Frissújság.ro.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében számos helyen tapasztalhatták a hívek, járókelők, hogy este hét után is fény áramlik ki a templomablakokon, és a kapu nyitva, késő estig. Bárki betérhetett imádkozni, keresni a csendben Istent és önmagát.

De több helyen igyekeztek még színesebbé tenni az alkalmat, élményeket, ismereteket adva a templomba lépőknek. Így a szatmárnémeti székesegyházban templombemutatás, komolyzenei műsor és közös vesperás is volt. Orgonajáték adott hátteret az elmélkedéseknek, majd a Szentírást olvasták. Ugyanígy a szatmárnémeti Kis Szent Teréz-templomban előbb a fiatalok énekeltek és imádkoztak, majd a családok, később pedig szentségimádás kezdődött. A kapujukat megnyitó templomok sehol nem voltak üresek, mindig be-betért valaki, hosszabb-rövidebb időre. Az egyik résztvevő megjegyezte, az este különleges hangulattal ajándékozta meg a látogatókat: „Kicsit olyan, mint a nagy ünnepeken, a feltámadási vigílián vagy a karácsonyi éjféli misén, amikor izgalommal ülünk a padban, mert tudjuk, hogy valami fontos történik. És minden alkalommal így is van, amikor templomban vagyunk, amikor időt és lehetőséget adunk az Istennel való találkozásra, valóban fontos történik.” A nyitott templomok estéjét a jövőben is tervezik megszervezni a Szatmári Egyházmegyében.

Fotó: Szatmár.ro

Magyar Kurír