Nyolcvanéves a péceli Caroleanum

2018. június 23. szombat 12:32

Szentmisével, emléktábla-avatással és kiállítással ünnepelt június 8-án, Jézus Szíve ünnepén a péceli Jézus Szíve Társaság Idősek Otthona az épület átadásának 80., az otthon megalapításának 25. évfordulója alkalmából.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Jézus Szíve Népleányai Társasága 1927-ben kezdte meg működését Pécelen. 1938-ban szentelték fel lelkigyakorlatos házukat, mely 1950-ben állami tulajdonba került. 1989-ben szociális otthont hoztak létre az épületben. A társaság 1993. július 1-jén kapta vissza az épületet, azzal a feltétellel, hogy a szociális otthont tovább működteti. 

Az ünnepi szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta; koncelebrált Molnár Miklós rákosligeti plébános, Burger Ferenc plébános, Hupka József és Benke István. A szentmise zenei szolgálatát Ács Dávid, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója és a Coelestis Regina Énekkar látta el.

A szentmise után az intézményvezető, Vancsó Ilona SJC visszaemlékezett az elmúlt 25 évre, a régebbi időkről pedig Molnár Miklós mesélt, mint az alapító testvér, Lafranco Margit rokona. Lafranco Margit és Bíró Ferenc jezsuita sokat tett a ház létrejöttéért. Nyolcvan éve, 1938. július 3-án szentelték fel a Jézus Szíve Női Lelkigyakorlatos Házat, a Caroleanumot. Ezt az eseményt emléktábla örökíti meg, melyet Beer Miklós püspök áldott meg. 

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye/Pécel Város Önkormányzata, Jézus Szíve Otthon

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59