Nyolcvanéves a péceli Caroleanum

2018. június 23., szombat | 12:32

Szentmisével, emléktábla-avatással és kiállítással ünnepelt június 8-án, Jézus Szíve ünnepén a péceli Jézus Szíve Társaság Idősek Otthona az épület átadásának 80., az otthon megalapításának 25. évfordulója alkalmából.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Jézus Szíve Népleányai Társasága 1927-ben kezdte meg működését Pécelen. 1938-ban szentelték fel lelkigyakorlatos házukat, mely 1950-ben állami tulajdonba került. 1989-ben szociális otthont hoztak létre az épületben. A társaság 1993. július 1-jén kapta vissza az épületet, azzal a feltétellel, hogy a szociális otthont tovább működteti. 

Az ünnepi szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta; koncelebrált Molnár Miklós rákosligeti plébános, Burger Ferenc plébános, Hupka József és Benke István. A szentmise zenei szolgálatát Ács Dávid, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója és a Coelestis Regina Énekkar látta el.

A szentmise után az intézményvezető, Vancsó Ilona SJC visszaemlékezett az elmúlt 25 évre, a régebbi időkről pedig Molnár Miklós mesélt, mint az alapító testvér, Lafranco Margit rokona. Lafranco Margit és Bíró Ferenc jezsuita sokat tett a ház létrejöttéért. Nyolcvan éve, 1938. július 3-án szentelték fel a Jézus Szíve Női Lelkigyakorlatos Házat, a Caroleanumot. Ezt az eseményt emléktábla örökíti meg, melyet Beer Miklós püspök áldott meg. 

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye/Pécel Város Önkormányzata, Jézus Szíve Otthon

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-gyertek-nezzetek-meg-szakmai-delutant-tartottak-brenner-janos-foiskolan
„Gyertek, nézzétek meg!” – Szakmai délutánt tartottak a Brenner János-főiskolán

„Gyertek, nézzétek meg!” mottóval nyilvános szakmai délutánt tartottak a Brenner János Hittudományi Főiskola Szombathelyi Képzési Központjában március 25-én. A rendezvényen részt vett Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

18:05
maria-egesz-elete-igen-isten-szavara-imaest-gyumolcsolto-boldogasszony-unnepen-sziklatemplomban
Mária egész élete igen Isten szavára – Imaest Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Sziklatemplomban

Az Életvédő Fórum szervezésében „élek és ti is élni fogtok…” (Jn 14,19) mottóval fiatalok és idősebbek együtt imádkoztak az életért március 25-én, Urunk születése hírüladásának ünnepén, Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának előestéjén a pálosok Gellért-hegyi Sziklatemplomában.

16:44